Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fint pris

Av Posted on Inga taggar 0

Måste ju berätta att Imad Elabdalah, som bad mig att översätta barnboken Sarahs resa för några år sedan, tillsammans med sex andra organisationer och personer fick The UNHCR NGO Innovation Award helt nyligen!

2020 års sju priser delas ut ”to Refugee-led Organizations and to the novel and creative solutions that have emerged in response to COVID-19 at global, regional, national and local levels”, alltså till flyktingledda organisationer och till de nya och kreativa lösningar som har vuxit fram som svar på Covid-19 på globala, nationella och lokala nivåer.

Här är Imads prismotivering:

Stort grattis, Imad!

En liten kollektion

Vinterljuset är verkligen inte på min sida, och inte vintermörkret heller, men jag har sparat den här idén sedan i julas i väntan på att jag skulle komma till den plats där jag har min vitmålade fotograferingsbakgrund, så nu får ni stå ut med att det inte blev så bra!

Tre lite längre och lite utställda västar i tre olika nystan repat och åternystatMarie by Permin, som jag fick som bonus när jag beställde garn från Henrietta för några månader sedan. Jag har använt stickor nummer 4½ fastän det stod nummer 3 på lappen (för när jag började hittade jag inte lappen …).

Den gröna har ett ”empirebälte” stickat i rätstickning från rätsidan och en rät, en avig från avigsidan.

Den senapsgula har mosstickade axelpartier.

Den naturvita har mosstickade kanter.

Alla har tre knappar i oket och sedan ingen.

Tanken är såklart att de ska kunna passa som lite extra värme över mjuka bomullskläder eller kanske över en finstass.

Nu ska de få åka till min mamma tillsammans med de pyttenystan som blev över, och så ska hon få virka en liten extrasak att sy fast på vardera västen. Det är i alla fall min idé.

Vad tycker ni? Kan det här vara något?

Enkelt men inte så enkelt

Av Posted on Inga taggar 0

I ett par olika miljöinriktade grupper på Facebook har jag sett tips om Våran lilla bondgård (Biggest Little Farm) som finns på SVT Play nu.

I söndags letade jag upp den och började titta, och nu förstår jag något av vad alla verkar vara så fascinerade av.

Se den!

Först tyckte jag att den var mer än lovligt Youtuber-aktig och undrade hur paret och alla deras medarbetare har kunnat samla sig till praktiskt arbete när det ska kommenteras och funderas på kameravinklar hela tiden — särskilt som nya motgångar ramlar i högar över dem. Kan man göra en dokumentär om sig själv överhuvudtaget, eller blir den en helt annan verklighet än den som skulle ha uppstått utan dokumentärambitionen? (Jag brukar tycka att alla dokumentärer där människor är med är svåra att se just därför att varenda scen kan vara iscensatt och inte alls dokumentär, och det här blir lite extremt eftersom den är ”hemgjord”.)

Men det som de lyckas förmedla är så otroligt mycket större än det problemet. Alla möjliga följder av människans rovdrift på jorden blir så uppenbara, och de små stegen i riktning mot ett mer naturligt sätt att odla och leva får sådana oförutsägbara konsekvenser eftersom ordningen från början var rubbad. Att vi får se det så konkret är något att vara mycket tacksam för.

Och vi som inte har möjlighet att köpa oss en gård?

Vi får väl göra det vi kan. Kanske genom att medvetet stötta andra människor som tar viktiga initiativ — handla på REKO-ring och fråga efter och handla små, ekologiska märkens varor i våra närmaste matbutiker istället för att välja de billigaste eller kedjans egna, till exempel.

Ett tips för alla stickare som har Facebook är gruppen Garnförmedlingen — svensk fiber från svenska djur spunnet i Sverige. Där visar småskaliga svenska garnproducenter sitt garn så att man kan beställa det direkt från dem. Och i en vanlig garnbutik kan man alltid fråga efter Järbos nya satsning Svensk ull.

Men först: ta dig tid att se filmen!

Radikal

Av Posted on Inga taggar 0

Ett litet tips till dig som går promenader med en berättelse i öronen, eller stickar till en, eller (som jag) har ganska många långtråkiga praktiska saker att göra den närmaste tiden:

BBC:s radioteateruppsättning av Louisa May Alcotts Little Women (Unga kvinnor heter den ju på svenska), inspelad 2017, går att lyssna på från Sverige de närmaste veckorna!

Här är första avsnittet av två på drygt en timme vardera.

Det blir förstås väldigt kort när en hel bok (eller egentligen två) ska bli bara två timmars teater. Och kanske är den här berättelsen inte heller den som är allra bäst lämpad för det. Rhiannon Tise som har skrivit manus har löst det genom att använda alla systrar och Laurie som berättarröster också, och först tyckte jag att det var förvirrande, men det fungerar nog ganska bra.

Man kan ju vara lite olika med upplevelser, men jag vill nästan alltid läsa om upphovspersonerna när jag har läst en bok, hört musik eller sett en film som jag tycker om. Och BBC är så bra på det viset!

Faktum är att jag har läst ganska mycket om den här författaren tidigare — jag blev både förtjust och mycket provocerad när jag läste Unga kvinnor första gången någon gång i mellanstadiet och läste på lite senare, och när Greta Gerwigs nya filmatisering kom förra julen skrevs det massor av nya artiklar — men det här radioprogrammet innehåller massor av intressanta reflektioner och en del biografimaterial som jag inte mindes sedan tidigare. Louisa May Alcott åstadkom så mycket, både genom sin supersuccé (som hon skrev så motvilligt) och i andra sammanhang. Och hon ville nog ännu mer. Många av de tankar som hon bygger in i Unga kvinnor är riktigt radikala saker. Lyssna! En varm rekommendation!

Förvandling

Av Posted on Inga taggar 0

De närmaste veckorna ska jag försöka gå igenom lådorna i mitt källarförråd och se om jag verkligen behöver spara allt som jag uppenbarligen har tyckt att jag behöver spara där — och som jag har klarat mig utan i över ett år medan jag har bott i Kalmar.

Slänga noter klarar jag inte utan vidare. Inte ens de här som jag aldrig har använt utan bara tagit hand om för att de är vackra. Kanske vill några händiga människor ha lite var till något projekt? De är i foliostorlek, de flesta har gulnat, och bladen är nog ganska spröda. Men till något slags decoupage kanske?

Skriv en kommentar eller ett meddelande om du är intresserad!