Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ensamma vantars nya livsuppgift

Av Posted on Inga taggar 0

I ganska många år har jag sett framför mig hur varje stad med lite humor skulle kunna ställa fram en vantvägg på någon central plats varje vinter. Där skulle alla som hittar en ensam tappad vante kunna sätta upp den med en klämma, och så skulle det kunna bli ett slags mångfaldskonstverk, och den som hade tappat en vante skulle kunna leta där.

Men Cajsa i Kalmar har en ännu bättre och mycket mer realistisk idé!

Hon har börjat använda en ensam vante som ett slags väggvas på sin husvägg. Den ersätter allehanda kransar utan vidare, eller hur?

Cajsa skriver:

Det är efter ett mönster som Erika Nordvall Falck i Jokkmokk har tagit fram. Jag har modifierat lite i själva mönstret och så blev den för stor.

Den blev helt perfekt om jag får säga min mening! Tack för den strålande idén, Cajsa!

Katarinas enkla julbakelser

Av Posted on Inga taggar 0

Mia och Kerstin skickar hälsningar från Rosa huset i Lövgärdet i Göteborg, en kyrka som Kerstin var med och grundade. Gott nytt kyrkoår till alla!

Där har de firat den första söndagen i advent och det nya kyrkoåret med Katarinas enkla julbakelser ur boken Julfika.

Det är långpannerutor som man bakar utan ägg men med smör och filmjölk (så det går att göra dem laktosfria och till och med mjölkfria också om man vill — glutenfria skulle jag inte lova utan att ha provat ett par olika mjölsorter, men antagligen går det också). Och så gör man en syrlig, fast glasyr av Philadelphiaost eller någon Philadelphiaostersättning, brer på den och strör över massor av lingon.

Visst blev det vackert?

Tack Mia och Kerstin för de fina bilderna!

Adventsstämning

Av Posted on Inga taggar 0

Min studiekamrat och man-måste-nog-nästan-säga-idol Susanna skriver:

Anna Braws ”Alldeles vanligt vetebröd” och North&South Fairtrade saffran. Då blir det jul🎄

Fairtrade-saffran alltså! Ett enkelt sätt att knuffa världen lite lite grann i en bättre riktning!

Finns den här sortens saffran inte där du bor? Be butiksägarna att ta in den i sortimentet!

Du kan också beställa den från Klotet i Lund.

Det händer bra saker i Kalmar

Av Posted on Inga taggar 1

Den här bilden har jag lånat från den Facebook-sida som ICA Maxi i Kalmar har. Första gången jag lånar en bild från en ICA Maxi-butik! Men de berättar ju om något som är så bra.

Såhär berättar de:

I veckan var fantastiska Stadsmissionen hos oss och hämtade mat, som fungerar fint att äta, men som vi av olika anledningar inte kan sälja. Det kan vara varor som är kantstötta eller något med kort datum. Ungefär 150 matkassar i veckan blir det som går till familjer i vårt närområde som behöver den hjälpen.

När jag arbetade i Kalmar var en del av mitt arbete att se till att det fanns bra informationsmaterial om diakonin i stan, och diakonerna arbetade med de här matsvinnskassarna. Efter ett tag upptäckte de att en del av mottagarna inte visste vad de skulle göra när de fick fint fryst kött (och bristen på idéer berodde inte på vegetarianism …), och då började de planera för en matlagningskurs. Jag hoppas att den har blivit av!

Det behövs många initiativ både för stöd till människor som lever i utsatthet och för att ta vara på all fin mat som slängs. Det behövs många fler! Så jag fortsätter nog att uppmärksamma sådana här bra idéer när de dyker upp och att hoppas att butiker och organisationer på andra platser också ska göra något.

Heja ICA Maxi i Kalmar och Kalmar Stadsmission!