Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lavendel från Rumänien

Av Posted on Inga taggar 0

Nu ska jag berätta något riktigt underbart:

Sackeus har börjat importera lavendelolja från Roman i Rumänien!

Lavendelolja från Roman i Rumänien. Foto: Sackeus

Det innebär, och nu hoppar jag över många led i förklaringen, att alla som bor i Sverige och tycker om doften av lavendel kan stötta människor i en mycket fattig stad i nordöstra Rumänien, Roman, genom att köpa sin lavendelolja därifrån!

Min väninna Sara, som reste till Roman med en grupp från Göteborgs stift häromåret, har varit med och arbetat för att det ska bli möjligt. Det var inte helt enkelt, för Sackeus arbetar enbart med Fairtrade, och inget som tillverkas inom EU kan få Fairtrade-certifiering.

Lavendelodlingarna i Roman drivs av en grupp franciskanbröder och ger arbetsträning åt ungefär tio personer varje år. Ett par av dem anställs sedan. Foto: Mikael Ringlander/Sackeus

Som tur är går det ibland att kringgå regler, och det har ju blivit tydligt för de flesta av oss att det finns många människor som lever i extrem fattigdom i Rumänien, så det är klart att rättvist producerade varor därifrån borde kunna ingå i ett Fairtrade-sortiment.

I staden Roman finns det en ganska stor romsk minoritet. Under Ceaucescu-tiden var ett stort jordbruk med enorma mängder boskap igång i utkanten av staden. Senare bestämdes det att de fyra stora ladugårdarna, där korna hade hållits, skulle bli bostäder åt den romska befolkningen. Det sattes in plywoodväggar — men allt annat saknas: fönster, dörrar, vattenledningar, avlopp, elektricitet …

Svensk-rumänsk glädje: Svenska kyrkans förre ärkebiskop Anders Wejryd, Sara Ivarsson som är stiftsdiakon i Göteborgs stift och fader Lucian som är en av franciskanbröderna i Roman. Foto: privat

En grupp franciskanbröder i Roman har bestämt sig för att det inte får vara så, och de arbetar mycket med barnen i ladugårdarna men också med de vuxna. Svenska kyrkans internationella arbete och dess norska motsvarighet har bestämt sig för att stötta det arbetet.

Jag hoppas kunna berätta mer om allt det här snart — men en sak som går att göra redan nu är att uppmana alla butiker som är specialiserade på Fairtrade-varor (Rättvis handel, Fairtrade shop …), hälsokostaffärer, kosmetikabutiker, pysselbutiker och andra att ta in oljan i sortimentet. Visa dem den här sidan och den här! Sackeus choklad och kaffe finns i ICA-butiken där jag brukar handla, så det är inte krångligt alls.

Här kan du läsa mer om lavendelodlingarna i Roman!

P.S. Tips från Sara: en droppe av lavendeloljan i en kladdkaka är jättegott! D.S.

 

Inspirationslista: små koftor stickade uppifrån och ner

Femtimmarskoftan — ett exemplar stickat på stickcaféet i Moheda i Småland.

Här kommer en ny inspirationslista som jag hoppas ska hålla ett tag — det vill säga: inga webbhotellsflyttningar, inga raderade bloggar, inget krångel …

Alla koftor som får vara med här är stickade uppifrån och ner och har ärm-”sömmar” som är virkade så att man, om garnnystanet är tillräckligt stort, kan klara dem med bara två garnändar att fästa. Det är ett nästan oslagbart sätt att sticka barnkoftor, tycker jag — inte för att jag har provat alla andra. Man stickar på två stickor eller, hellre, på en rundsticka. Har rundstickan en lång och mjuk kabel är det lätt att dra i stickningen och se exakt hur den kommer att fungera när den är klar. Och efteråt är det inget att sy!

Nackdelarna som jag får höra om ibland, men verkligen inte ofta, är att den virkade ”sömmen” under ärmarna kan kännas lite klumpig, att maskorna intill sömmen kan se lite stora ut och att några maskor precis i armhålan kan dras ut så att det blir nästan ett hål. Tycker man att det är stora problem kan man istället sticka ärmarna på strumpstickor eller på rundsticka. När man sedan börjar sticka på ”kroppen” igen, efter att ärmen är klar, får man ju en liten tråd som man kan använda till att sy lite extra i skarven mellan ärmen och kroppen.

I nästan alla beskrivningarna står det att man ska använda vridna omslag. Dem visar jag här.

Femtimmarskoftan (utan knappar)

Femtimmarskoftan med knappar

Två trådändars lilla kappa, det första exemplaret, stickat och fotograferat av Ann-Christin.

Ylvas lite större version av Femtimmarskoftan

Två trådändars lilla kofta

Två trådändars lilla asymmetriska kofta

Bisonkoftan

Blixterbodakoftan (en variant av Femtimmarskoftan med rätstickat ok)

variationer på Två trådändars lilla kofta: Två systrars lilla koftkalas

Sukutakoftan

Två trådändars lilla kappa

Kämparkoftan

Skånekoftan (observera: det här är den första versionen — en andra version, med ärmränderna lite justerade, kom med i boken Garnglädje)

Lilla tuffing

Hoppas att du som letar efter en kofta till en liten kan hitta någon favorit här! Ha så roligt, och skicka gärna bilder!

Koftan Toftanäs, ännu utan publicerad beskrivning, fotograferad hemma hos min släkting Ann i hennes sommarhus vid Hjälmaren.

P.S. Dessutom finns ju Koftan Toftanäs som jag har visat här vid ett par tillfällen. Den beskrivningen har jag inte publicerat än eftersom jag stickade prototypen i ett par lite ovanliga garner och skulle vilja sticka den i ett ”standardgarn” innan jag lägger ut en beskrivning här. Men om du vill provsticka: hör av dig, så skickar jag den! D.S.

Dags för en ny sändning till syriska flyktingar i Jordanien

Glad midsommardag!

I onsdags var jag i Berga kyrka i Lagan och spelade musik av Johann Sebastian Bach tillsammans med Marie Hydbring som är kantor där. Hon sa att jag fick bestämma vart kollekten efter konserten skulle gå, och då tänkte jag genast på frakten för den nya sändning som Anne Collén och Emanuel Wien arbetar med att förbereda nu.

Vid en tidigare resa var Anne också på lasarettet i Amman och mötte en pojke som hade blivit skadad i kriget i Syrien och som fick hjälp med operationskostnaderna i Jordanien genom gruppen här i Sverige. 

Såhär skrev Anne på Facebook häromdagen:

Hej kära vänner!

Nu är vi på gång igen. Jag pratade med Emanuel Wien igår och vi kom överens om att vi skickar en container den 30 augusti! Så roligt!

Vi gör som förra året. Ni skickar era alster till mig:

Anne Collén

Dagsvärmargatan 61

72346 Västerås

Sista datum för detta är 25 augusti. Ska hinna sortera allt och köra ner till Falkenberg. Ni som vill lämna direkt till Falkenberg får göra det TIDIGAST 15 augusti.

Dessutom behöver vi få ihop 70 000 kr till frakten av containern. Känner ni någon som vill vara med och sponsra så ge dem följande bankdetaljer.

Acting for Change
SWEDBANK: 8424-4 944 660 325-1
Swish: 123 440 70 78
Skriv TRANSPORT så vet jag vad det gäller.

Vill du följa med på den årliga resan vi planerar vecka 44? Kostnaden brukar ligga kring 8000 kronor. Hör av dig i så fall. Begränsat antal platser.

Det händer massor med saker i Zataari och områden runtomkring och det känns jättespännande att få vara en del av det. Följ gärna Kotaiba Alabdullah och Acting for Change Jordans Facebooksida så ser ni allt som händer där nere. Det är ju Ramadan nu (som sagt, det är några dagar sedan Anne skrev det här — Annas kommentar), och de gör stora satsningar med matpaket.

Jag vill på det här sättet också önska er alla en fin sommar! En sommar med mycket vila och återhämtning. Jag är så glad och tacksam för er alla och för de ni gör.

Varma sommarhälsningar,

Anne

P.S. Sprid gärna vidare så att vi blir fler som hjälper!

***

Hoppas att det blir lika bra gensvar den här gången som de tidigare gångerna, både med kläderna och med fraktkostnaderna! Jag berättade i Berga kyrka — berätta där ni är, ni som läser det här!

Här är en två år gammal intervju med Anne om Raggsockor för Syrien — visa den gärna för vänner som frågar:

Järbo Garn har gjort en lista

Något extra roligt igen: Järbo Garn har gjort en lista med alla de beskrivningar till koftor, tröjor, västar och slipovrar som jag har gjort för bloggen där!

Här finns den.

Och det är sant att när man ser dem på rad såhär så kan man ju se att de är ganska många!

Här på bloggen finns det också en del. Någon dag ska jag försöka hinna göra en lista — ett tag gjorde jag ju många inspirationslistor, men de har liksom kapsejsat i bloggflyttarna eftersom alla länkar förstörs. Snart! Och är det någon som har en favorit och vill skicka en bild, gör det! Jag använder gärna andras bilder i listan.

Glad midsommar!

Vem har stickat de fina mössorna?

Nummer två av Erikshjälpens tidning 2017 innehåller ett uppslag där Marita Hasselberg, sjuksköterska från Borås, berättar om sitt arbete på sjukhuset i Nkinga i Tanzania dit Skandinaviska Läkarbanken skickade henne i höstas.

Nkinga — det är ett sjukhus som har fått mycket stöd från Sverige, bland annat genom de brickor som Skynket tillverkar och säljer.

Marita berättar:

”Vården är inte alls så teknisk och högspecialiserad som på motsvarande avdelningar i Sverige, men med enkla medel som tillsyn, värme och näring kan många barn räddas. (…) Skandinaviska Läkarbanken har mycket att bidra med vad gäller barnsjukvård. Jag är oerhört tacksam för möjligheten att åka till Nkinga och reser gärna ut och jobbar igen.”

Titta på bilderna!

Det är Maritas bilder, och gång på gång dyker Easy Peasy Beanie upp!

Många av er som läser Ett varv till har stickat en eller flera av den — en riktigt enkel mössa där man stickar på vertikalen och vänder slätstickning framåt och bakåt tills man har en rektangel.

Så roligt att se att mössorna kommer till användning, eller hur?

Vi har roligt medan vi stickar dem — och barnen är ju så extra söta i dem, men mössan är inte bara en gullig dekoration. En mössa till en nyfödd kan verkligen vara skillnaden mellan liv och död.

I den brandgula bubblan i bilden står det:

”Mössor och stickade kläder från Sverige bidrar till att nyfödda barn inte förlorar värme. Tack alla som genom kärleksfullt handarbete, år efter år, bidrar till liv och hälsa för de små!”

Så det verkar ju som om mössorna på bilderna har kommit med Marita från Erikshjälpen. Är det någon av er som känner igen någon eller flera av sina mössor på bilderna?