En favorit: Nillans kaka

Ingrid skickade en bild från sin körövning för ett par dagar sedan och skrev att Greger hade bakat ur Långpannans lov. Det är Nillans kaka! Den har det lite speciella tillvägagångssättet att man börjar med att göra en ganska stor smulpajsdeg, delar den, sparar en del som den är, blandar ägg och mjölk i resten, breder ut smeten i långpannan och sedan smular resterande smulpajsdeg ovanpå. Och den är mycket populär! Tack Elinne som var den som gav mig receptet! Här är det med lite justerad bakpulvermängd.

en långpanna att skära i rutor
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter

7½ dl vetemjöl
4½ dl strösocker                   
2½ msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
250 g smör
3–4 ägg
3 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna. Arbeta ihop dem med smöret.

Ta undan tre deciliter av denna blandning och spara till senare.

Tillsätt ägg och mjölk och vispa till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna.

Strö över det sparade ”smulet”.

Grädda i 225 graders ugnsvärme i ungefär en kvart.

Skär kakan i rutor och sikta florsocker (eller vaniljsocker) över den när den svalnat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *