Smedmästarebyns bröd

Två mörka limpor bakade jag till min kusin och hennes man — de gav mig två brödformar för ett tag sedan, lite större än de formar som jag har använt förut, och såhär blev det! Nästan alla ingredienser gick att få tag på i ekologisk version. Och med filmjölken blev det extra lyckat: det fanns flera paket med kort datum i butiken där jag handlade, så de var billigare än vanligt!

två stora limpor
Ugn: 175 grader, ca 90 minuter

5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl
1 dl Fibrex
4 dl fiberhavregryn
1½ msk bikarbonat
2 tsk salt
1 msk malda brödkryddor
1 l filmjölk eller yoghurt
3 dl vatten

Blanda först alla torra ingredienser.

Töm filmjölkspaketet i bunken. Häll vattnet i paketet, skaka noggrant och häll detta också i bunken.

Rör ihop till en jämn deg — se till så att inga ”mjölfickor” blir kvar någonstans på botten eller mitt i degen.

Klä brödformarna med bakplåtspapper och fördela smeten i dem.

Grädda bröden i 175 graders ugnsvärme i ungefär en och en halv timme.

Låt dem vila över natten innan du skär i dem.

Svep in dem i fina kökshanddukar om de ska ges bort!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *