Första vinterdagens paj

Den första riktiga vinterdagen i Malmö gjorde jag en paj åt en väninna och hennes familj så att de skulle få en dag utan matlagningspress nu på jullovet. När jag skulle gå hem pratade vi om att det var väldigt halt och att man måste gå försiktigt. Det gjorde jag — och ändå ramlade jag. Men det gick bra. Puh!

Den här pajen är lite större än mitt ”standardrecept” men har också mer grönsaksfyllning, så jag använde standardmängden äggstanning. Om det behövs kan man fylla på med ett eller två ägg och en eller två deciliter mjölk till.

Anledningen till att jag ugnsbakar zucchinibitarna är att det kan bli lite blött med färsk eller förvälld zucchini i en paj. Prova på det här sättet och se vad du och gästerna tycker!

Kylskåp: ca 30 minuter
Ugn: 175 grader i ca 15 + 15 + ca 45 minuter

pajdeg:
150 g smör
1½ dl havregryn
3 dl vetemjöl
lite salt
3/4 dl vatten

fyllning:
tre små zucchini
olja (till exempel olivolja)
örtsalt
en stor purjolök eller en och en halv liten
100 g grönkål
vatten och två buljongtärningar (eller salt)
ca 200 g riven ost (jag använde Humlan igen)
3 ägg
3 dl mjölk
ca 1 msk vetemjöl
salt och peppar

Skär smöret i kuber och lägg dem i en bunke eller i en matberedarskål. Tillsätt havregryn, vetemjöl, salt och vatten och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform och ställ den att vila i kylskåp i ungefär en halvtimme.

Skär under tiden zucchini i ganska tunna skivor och dela dem i fjärdedelar. Bred ut bitarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ringla lite olja över, strö över örtsalt, rör om och jämna till. Ungsbaka dem i 175 graders ugnsvärme i ungefär en kvart.

Förgrädda sedan pajskalet i ungefär en kvart.

Skär under tiden grönkålen i bitar och ta bort det grövsta på stjälkarna. Skär purjolöken (både det vita och det mesta av det gröna) i centimeterbreda strimlor. Koka upp vatten med buljongtärningar eller salt i en gryta. Koka grönkål och purjolök i buljongen i några minuter.

Ta upp purjolök och grönkål ur buljongen och låt bitarna rinna av lite. Lägg dem i en bunke och blanda dem med ungefär hälften av den rivna osten.

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl, peppar och salt till äggstanningen.

Ta ut pajskalet ur ugnen men låt ugnen vara påslagen.

Fördela purjolöksblandningen i skalet, lägg zucchinibitarna ovanpå, häll äggstanningen över och strö resten av den rivna osten över hela ytan.

Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme. Vicka på formen ibland och ta ut pajen när fyllningen har slutat röra på sig.

2 reaktioner på ”Första vinterdagens paj”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *