Shortbread som på afternoon tea i Medåker

Efter Cecilias och mitt Jane Austen-program i Medåker var det ju ett så jättefint afternoon tea i församlingshemmet, och när jag hade kommit hem skrev jag till Arbogabygdens församlings husmor Mia och frågade om recept på några av kakorna. Här kommer hennes recept på shortbread!

Nu när jag skulle publicera receptet lärde jag mig två nya saker: shortening kan vara smör, men det kan också vara vilken sorts matfett (ursäkta otrevligt ord) som helst som har fast form i rumstemperatur. Och shortbread är ett kex eller en småkaka som har sitt ursprung i Skottland och som brukar sägas innehålla en del socker, två delar smör och tre eller fyra delar vetemjöl — mycket likt den småkakedeg som min mormor kallade 1-2-3-kakor och som vi bakade ut till allt möjligt hemma hos henne. Inget bakpulver, alltså. I Skottland hör kakorna ihop med jul och med firandet av Hogmanay, men de har också blivit en stor exportvara.

Shortbread som på afternoon tea i Medåker

ca 20 rektangulära kakor
Vila i kylskåp: ca 30 minuter
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter

225 g smör
110 g strösocker
1 msk vaniljsocker
225 g vetemjöl
110 g maizena
1 nypa salt

Ta fram smöret i god tid så att det hinner bli rumsvarmt.

Lägg smör, socker och vaniljsocker i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp. Sikta ner mjöl, maizena och salt. Blanda tills du har en smidig deg.

Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda snabbt samman till en mjuk deg. Kavla med lätt hand ut degen mellan två bakplåtspapper till ungefär en centimeters tjocklek. Pricka degen jämnt över och skär rektangulära kakor (eller ta ut dem med ett mått i den form du önskar). Lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt, picka dem med en gaffel och ställ dem sedan i kylen minst en halvtimme.

Värm under tiden ugnen till 150 grader i Trefaldighetsgårdens ugn (annars 175 grader). Grädda kakorna i ungefär 20 minuter eller tills de precis börjat få lite lätt färg i kanterna. Låt dem svalna en stund på plåten så att de får stelna till och flytta sedan över dem till ett bakgaller för att kallna helt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *