Nyårspajen

God fortsättning!

Vi börjar det nya året med ett recept.

Två gånger de senaste dagarna har jag gjort den här pajen. Innan dess hade jag aldrig tidigare gjort paj på grönkål! Den första smakade jag inte, för jag gav bort den till en väninna och hennes familj, och paj hör ju till det som inte går att provsmaka utan att det syns. Hon skrev att den var en succé. Den andra gjorde jag till nyårsaftonslunch till ungefär hälften av min familj, och vi tyckte om den allihop. Nu är det ju som det är med paj på bild, ostgratinerade ytor gör sig inte så bra, men lita på oss!

Grönkål — bild lånad från ica.se

Kylskåp: ca 30 minuter
Ugn: 175 grader i ca 15 + ca 45 minuter

pajdeg:
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
lite salt
½ dl vatten
(deg till en lite större pajform: en och en halv sats)

Den ekologiska rivna osten — bild lånad från ica.se

fyllning:
150–200 g grönkål (jag använde en påse ICA Eco)
en medelstor purjolök
vatten och två buljongtärningar (eller salt)
en förpackning ICA Eco fetaost (150 g)
ca 100 g riven ost (jag använde Humlan igen)
3 ägg
3 dl mjölk
ca 1 msk vetemjöl
salt och peppar
(fyllning till en lite större pajform: mer av purjolöken + två ägg och två deciliter mjölk extra + kanske lite mer av den rivna osten)

En brorsdotter tog bilderna med min telefon.

Skär smöret i kuber och lägg dem i en bunke eller i en matberedarskål. Tillsätt havregryn, vetemjöl, salt och vatten och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform och ställ den att vila i kylskåp i ungefär en halvtimme.

Förgrädda pajskalet i 175 graders ugnsvärme i ungefär en kvart.

Skär under tiden grönkålen i bitar och ta bort det grövsta på stjälkarna. Skär purjolöken (både det vita och det mesta av det gröna) i centimeterbreda strimlor. Koka upp vatten med buljongtärningar eller salt i en gryta. Koka grönkål och purjolök i buljongen i några minuter.

Ta upp purjolök och grönkål ur buljongen och låt den rinna av lite. Smula fetaosten och blanda den med grönkål och purjolök.

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl, peppar och salt till äggstanningen.

Ta ut pajskalet ur ugnen men låt ugnen vara påslagen.

Fördela grönkålsblandningen i skalet, häll äggstanningen över och strö den rivna osten ovanpå.

Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme. Vicka på formen ibland och ta ut pajen när fyllningen har slutat röra på sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *