I mitten av förra veckan hämtade jag ut novemberlådan från CrowdFarming i en jourbutik några gator bort — den ska egentligen levereras hem till en med UPS, men det är så krångligt, så när jag får välja ber jag att chauffören ska lämna den där istället.

Det här var innehållet den här gången: avokado, citroner och mandariner. Men det är Catarinas låda, inte min, för jag glömde att ta en bild innan jag packade upp dem. Catarina (som bor i Småland) är förresten den som inspirerade mig till att börja abonnera — tack Catarina!
Avokado och mandariner går ju lätt åt, särskilt som jag tog med lådan hem till en av mina bröder och hans familj.
Men så många citroner, vad gör man med dem?

Vi kom överens om att jag skulle göra citronmarmelad, och den blev så osannolikt god, så nu berättar jag hur jag gjorde — det är ett koncept snarare än ett recept:
Tvätta all frukt noggrant (och var glad för att den är ekologisk). Går det att komma ihåg att inte kasta skalen från annan citrusfrukt som äts den dagen och kanske till och med dagen före, så tvätta de skalen också. Jag använde skal från två mandariner.
Placera en skärbräda på en bricka som är lite större än skärbrädan. Skär frukten så smått du orkar och peta samtidigt bort alla kärnor du ser. Skär skalen också i småbitar.
Lägg allt i en gryta, häll i den fruktsaft som har samlats på brickan och häll på vatten så att det når upp till kanske två tredjedelar av fruktbitarna.
Koka upp och låt koka (rör om ibland) tills allt ser mjukt ut.
Kör med mixerstav så länge du bara orkar — du kommer antagligen att se fler fruktbitar flera gånger när du tror att du är klar.
Koka upp igen med syltsocker (jag skulle tro att jag började med ungefär en tredjedel så mycket syltsocker som frukt). Smaka av med mer socker — vi talade också om vanilj och om ingefära men bestämde oss för att bara citrus var en bra idé den här gången.
Låt marmeladen svalna lite och häll upp den i mycket väldiskade glasburkar eller (om du vill frysa in den) plastburkar.
Bjud alla vuxna som är hemma på provsmakning med tesked innan grytan ska diskas!

Hej! Ett litet tips: I stället för att stå och skära frukten och skalet i pyttebitar – det tar ju en evighet – så har jag sedan många, många år sedan jag tvättat frukterna skurit dem i kvartar eller mindre och sedan kört det hela i köttkvarnen. Snabbt gjort och du har fortfarande små skalbitar kvar som ser så trevligt ut i marmeladen.
Förresten , jag har god kontakt med eldsjälen Silvia för Operation Change och har levererat lite alster till de ukrainska barnen.
Tack Ulla! Ja, min mormor gjorde apelsinmarmelad i sin köttkvarn på 1980-talet, och jag minns hur nöjd hon var med konsistensen och med att en del av barnbarnen tyckte så mycket om den! Jag har ingen köttkvarn, så stavmixern är faktiskt mitt försök att härma henne. 🙂
Vad roligt att det har blivit en bra kontakt med Operation Change för dig! Jag lämnade in mössor för drygt en vecka sedan och ska försöka komma till skott med att fästa trådar på ytterligare några så att jag kan lämna dem också.