Alldeles underbart god marmelad (ett koncept)

I mitten av förra veckan hämtade jag ut novemberlådan från CrowdFarming i en jourbutik några gator bort — den ska egentligen levereras hem till en med UPS, men det är så krångligt, så när jag får välja ber jag att chauffören ska lämna den där istället.

Bild: Catarina

Det här var innehållet den här gången: avokado, citroner och mandariner. Men det är Catarinas låda, inte min, för jag glömde att ta en bild innan jag packade upp dem. Catarina (som bor i Småland) är förresten den som inspirerade mig till att börja abonnera — tack Catarina!

Avokado och mandariner går ju lätt åt, särskilt som jag tog med lådan hem till en av mina bröder och hans familj.

Men så många citroner, vad gör man med dem?

Vi kom överens om att jag skulle göra citronmarmelad, och den blev så osannolikt god, så nu berättar jag hur jag gjorde — det är ett koncept snarare än ett recept:

Tvätta all frukt noggrant (och var glad för att den är ekologisk). Går det att komma ihåg att inte kasta skalen från annan citrusfrukt som äts den dagen och kanske till och med dagen före, så tvätta de skalen också. Jag använde skal från två mandariner.

Placera en skärbräda på en bricka som är lite större än skärbrädan. Skär frukten så smått du orkar och peta samtidigt bort alla kärnor du ser. Skär skalen också i småbitar.

Lägg allt i en gryta, häll i den fruktsaft som har samlats på brickan och häll på vatten så att det når upp till kanske två tredjedelar av fruktbitarna.

Koka upp och låt koka (rör om ibland) tills allt ser mjukt ut.

Kör med mixerstav så länge du bara orkar — du kommer antagligen att se fler fruktbitar flera gånger när du tror att du är klar.

Koka upp igen med syltsocker (jag skulle tro att jag började med ungefär en tredjedel så mycket syltsocker som frukt). Smaka av med mer socker — vi talade också om vanilj och om ingefära men bestämde oss för att bara citrus var en bra idé den här gången.

Låt marmeladen svalna lite och häll upp den i mycket väldiskade glasburkar eller (om du vill frysa in den) plastburkar.

Bjud alla vuxna som är hemma på provsmakning med tesked innan grytan ska diskas!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *