När materialet var det värdefulla

Är det någon mer än jag som har sett den här bilden på sociala medier?

Bildtexten på den sida där jag har sett den, Historic Illustrations, förklarar att kvinnor i USA började använda mjölsäckar som tyg till barnkläder under den stora depressionen och att ett av de stora mjölföretagen fick reda på det och började trycka blommönster på säckarna för att kläderna skulle bli fina.

Att det syddes kläder av mjölsäckar under depressionen är säkert sant, men nu har jag läst på lite och lärt mig att trenden (eller vad man nu kan kalla det) redan var stor när depressionen kom. Redan 1925 togs det ut ett patent på idén att trycka mönster på de säckar som syddes och användes för mjöl och djurfoder och annan, och då hade säckarna återanvänts ett tag.

Ofta när jag läser om textilhistoria slår det mig hur materialet alltid har varit det värdefulla och människors tid det som går att satsa. Det material som finns — garn eller vävt tyg till exempel — har återanvänts och lagats gång på gång därför att arbetet och kostnaden för att få fram nytt är så stor. Det gäller säkert nästan alla områden, trots det välkända undantaget med amfororna i Rom.

När det gäller säckarna var det ju inte så att det tog enormt mycket längre tid att sy av dem än att sy av hemvävt tyg eller tyg köpt i metervara. Det blev bara mycket mer pusslande eftersom bitarna inte var så stora. Men vilken möda!

Sömnadsinstruktioner från 1930-talet för den som vill sy av säckar. Bild lånad från University of Alabama-bloggen Dirt Poor

Här har jag läst Historic Illustrations-texten, här hittade jag häftet Sewing with Cotton Bags, och här har jag läst om ”flour sack dresses” på Wikipedia.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.