När jag köper maträddarpåsar på Malmborgs i Limhamn är det nästan alltid några limefrukter med. Kan det verkligen vara så att det är omöjligt att bedöma limeåtgången?
Jag använder inte heller särskilt mycket lime, men nu hade jag fått några citroner också, och två apelsinnät. Dessutom hade jag chans att använda en gryta som är betydligt större än mina egna kastruller.
Så då bestämde jag mig för att koka maträddarmarmelad igen. Jag har gjort det i kastrull några gånger, men att ta hand om allt på en gång tilltalade mig!
Konsistensen blev helt perfekt när marmeladen väl var klar — under tiden den kokade och innan den var mixad var jag lite orolig för att den skulle bli för lös.
Jag hällde den i stora burkar eftersom det var de som rymde den. När den ska användas kommer den att flyttas över i en mindre burk med en mycket ren sked. Ett sätt att förvara effektivt utan att riskera att den blir dålig. Men det är nog större risk att den går åt väldigt snabbt, för o så god den är!
en ganska stor sats marmelad
ca 2,5 kg blandade citrusfrukter
2 dl vatten
1 kg syltsocker
Tvätta alla frukter noga och skär bort skalbitar och fruktdelar som inte ser bra ut (så är det ju i maträddarpåsar). Skär dem så smått det går och häll över i grytan ofta så att inte fruktsaften hinner rinna iväg.
Häll på vattnet, koka upp och låt koka på låg värme i ungefär en halvtimme — rör om ibland.
Rör ner sockret och fortsätt koka i ungefär en kvart.
Låt marmeladen svalna så att den är åtminstone så sval som ljummen. Använd mixerstav för att finfördela alla bitar (jag gjorde lite i taget för att inte överanstränga mixerstaven, men det kan hända att det inte hade behövts).
Häll i rena glasburkar, kyl dem och sätt på lock.
Ge gärna bort en eller ett par burkar i present eftersom det blev så mycket!
Så gott det låter! Tack Anna!