Äntligen: Formelkoftan har blivit ett häfte

”Finns inte Femtimmarskoftan i andra storlekar?”

Det är den absolut vanligaste frågan jag har fått sedan jag började arbeta med stickbeskrivningar, och jag överdriver inte om jag säger att jag har fått den många hundra gånger.

Femtimmarskoftan är en enkel och genialisk modell — det får jag säga, för jag har inte hittat på den själv, jag har läst en rad snarlika beskrivningar utan upphovsman från bloggtiden och forumtiden (minns ni?) och satt ihop de bitar av dem som jag gillade mest. I musikvärlden skriver man ”trad” om musik som ”alltid” har funnits och som inte går att spåra, och så verkar det vara med den här typen av kofta också.

Men den finns bara i en storlek!

Lite grann kan man reglera storlekarna på enkla sätt, genom att byta garn och stickgrovlek och genom att ”hoppa in” några varv senare i beskrivningen, men det är det lilla.

Hade jag varit en mer avancerad stickare hade jag kanske kommit på lösningen tidigare. Till slut kom den till mig också. Den består av två siffror, en etta och en fyra: 14.

Men eftersom många vill ha en beskrivning och inte bara två siffror har jag gjort en.

Framsidan på det nya pdf-häftet.

Här är den!

Att den inte heter Femtimmarskoftan beror på att tidsåtgången naturligtvis påverkas av hur många maskor man måste sticka för att det ska bli en kofta — och det i sin tur beror på både garnval (inklusive stickval) och storlek.

Att den heter Formelkoftan beror på att det jag har gjort är att skriva för varje steg hur man kan arbeta med det antal maskor man behöver — men inte hur många maskor och varv det är, för det beror ju på garn och storlek.

Fyraåring i Formelkofta stickad i Järbos Raggi.

Du som vill prova att sticka en-kofta-som-ser-ut-som-Femtimmarskoftan på det här sättet är välkommen att beställa häftet!

Det är en pdf på åtta sidor i A5-format, och har man tillgång till en kontorskopiator som kan vika och häfta skriver man ut den som häfte på två A4-papper. Naturligtvis kan man lika gärna använda den på en surfplatta eller på någon annan skärm.

40 kronor kostar det, och fakturan kommer på e-post tillsammans med häftet.

Skriv i kommentarfältet här, eller skriv till mig på adressen annabraw[snabel-a]gmail.com, så kan du snart sätta igång!

___

Och ett litet PS: Om du vill kan du samtidigt beställa Koftan Toftanäs-häftet för 15 kronor, ett paket med Två trådändars lilla kofta + Mössan Omtanke + Easy Peasy Beanie för 25 kronor, ett av de häftena för 15 kronor … eller alla de tre häftena tryckta på lite tjockare, halvblankt papper för 45 kronor + porto.

23 reaktioner på ”Äntligen: Formelkoftan har blivit ett häfte”

 1. Annica Petersson

  Har för mig att jag var med och testade ett mönster med det namnet för några år sedan (2019?). Är det det mönstret som nu är klart? Många ändringar från teststickningen?

  1. Hej Annica!

   Ja, det är den — det tog hela pandemin och lite till för mig att bestämma hur jag skulle publicera den! Har inte fått mycket respons från teststickarna, men har du några anteckningar om saker som behöver förtydligas så kan jag föra in dem och göra en ny version! Det jag har varit lite orolig för är att många vill ha uträknade storlekar och maskantal, det vet jag från till exempel Formelhjälmen, men nu tycker jag att jag har skrivit mycket mycket tydligt att det inte är en sådan beskrivning. 🙂

   Hälsningar,

   Anna

   1. Annica Petersson

    Vet att jag gav dig respons då, minns inte vad jag sa. Har dock hittat koftor i många olika dockstorlekar (från Barbiebarn till Baby Born) i gömmorna när jag plockat fram nya grejer till barnbarnen. Har även stickat en kofta till mig själv.

 2. Katrina Imberg

  Hej Anna! Jag vill gärna beställa häftet Formelkoftan.
  Ser fram emot att sticka efter det mönstret. 😊
  Kram Kattis

 3. Jag beställer dom tre beskrivningarna på tjockare papper. Eva Lindberg Järeda kyrkskolan 57777 Järnforsen tack Eva

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.