Kladdkakerutor med havregryn och sesamfrön

Måndagen efter midsommar stod jag i Folkets hus kök i Kosta och bakade och bakade. Jag har gjort det ett par gånger tidigare — det började med att jag bad att få låna köket för att kunna baka på ett lite mer effektivt sätt när min pappa skulle fylla 75, och då passade jag på att baka till föreningens frysar också. De har sopplunch under terminerna och brukar servera en kaka till kaffet efteråt. Kladdkaka med havregryn och ingefärsrutor är mycket populära, men jag ville gärna bjuda på något nytt den här gången. Så jag provade att göra såhär, och det blev godkänt av de båda som smakade! Sesamfröna gör det hela lite knastrigare, och oskalade sesamfrön innehåller ganska mycket nyttiga mineraler. Jag la också till extra havregryn jämfört med originalversionen, så det blir lite mer substans.

en långpanna full
Ugn: 175 grader

300 g smör
5 dl socker
4 dl havregryn
2 dl oskalade sesamfrön
4 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker

Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn, sesamfrön och ägg. Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter (prova med ett finger så att ytan inte är kladdig, men kakan får gärna vara lite ”kladdkakeseg” när den kommer ut). Skär den i rutor när den har svalnat lite.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *