Fruktrutor

Här är en ny enkel långpannekaka med mycket smak. Vi använde en fruktmüsli som fanns bland det som en liten Coop-butik ville sälja ut — vet inte om det var för datumets skull eller för att den sorten inte ska tillverkas mer — och man kan förstås göra en ungefär likadan, müsli alltså, hemma. Den som vi hade innehöll ananas, papaya, russin och pumpafrön.

Dadelsocker finns ju inte överallt men är sött och smakrikt ungefär som dadlar. Lite mer smak än med vanligt strösocker kan man också få med något annat mörkt socker, som muscovadosocker eller farinsocker.

Och jag hann inte ta någon bild! Så retligt, men det gick mycket fort — inte att äta upp alltihop men att packa ner rutorna i lådor som skulle ges bort.

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
1 dl ljus sirap eller honung
2 dl dadelsocker, muscovadosocker eller farinsocker
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1½ msk vaniljsocker
1 l fruktmüsli (eller till exempel 5 dl havregryn, 3 dl rågflingor, 1 dl solrosfrön och pumpafrön, 1 dl hackad torkad frukt eller enbart russin)
3 ägg

Smält smöret i en ganska stor gryta (då kan du använda grytan som bunke till smeten) och låt det svalna lite. Rör ner sirap (eller honung) och socker.

Mät upp vetemjölet och rör ner bakpulvret och vaniljsockret.

Rör ner mjölblandningen och müslin.

Tillsätt äggen och rör till en jämn smet — se till att inget mjöl blir liggande utmed grytans botten eller kanter.

Platta ut smeten, som är mer som en deg, i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Spola händerna i kallt vatten för att minska klibbandet, eller lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och stryk ut den med händerna eller kavla den.

Grädda kakan i 175 graders ungsvärme i ungefär 20 minuter — den ska få lite färg. Känn med en fingertopp så att ytan är torr. Kakan kommer att blåsa upp sig lite i ugnen och sedan sjunka ihop när den tas ut.

Låt den svalna och skär den i rutor när den är ljummen eller helt sval.

Lägg de avsvalnade rutorna i burkar om de inte ska ätas upp direkt — gärna med smörgåspapper eller bakplåtspapper mellan lagren.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.