Det dyrbara vattnet

Idag är det Internationella Vattendagen, och jag som brukar missa alla sådana dagar tar just det här tillfället i akt för att påminna om min farfar och en av de biståndsorganisationer han grundade. En av de läkare som reste ut som volontär, jag tror att det var Birgitta (vars barn gick på samma grundskola som jag), kom hem och sa att primärvårdsarbetet var i stort sett meningslöst så länge som människor inte hade tillgång till rent vatten — så många av de patienter som hon hade tagit emot hade sjukdomar som var orsakade av smutsigt vatten.

Min farfar tog hennes ord på största allvar — det visade sig att många läkare hade upplevt samma sak även om de inte hade varit lika snabba med att dra slutsatsen — och startade flera vattenprojekt i anslutning till läkarnas arbete, dels vattenrening på olika sätt, dels brunnsborrning.

Birgittas rapport kan nog vara 25–30 år gammal nu, och organisationerna (Rotary Doctors och Skandinaviska Läkarbanken) har haft rent vatten och hygien i fokus för sitt arbete ända sedan dess.

Idag, på vattendagen, berättar Rotary Doctors såhär:

Cheparen fyller sin dunk. Bild: Kabete, Rotary Doctors Sweden

Flickan på bilden heter Cheparen Lokori, och hon är 16 år gammal.

Kabete, som leder Rotary Doctors projekt i Lopet i North Pokot, mötte Cheparen vid en källa uppe på ett berg i Lopet.

Cheparen hade gått i tre timmar från sin by för att ta sig till källan. Hon sa att det var det närmaste stället för byn att få rent vatten och att hon brukade gå dit en eller två gånger i veckan. Familjen använde detta vatten som dricksvatten och till mat, men inte till något annat.

På hemväg. Bild: Kabete, Rotary Doctors Sweden

Medan dunken fylldes upp berättade Cheparen att hon aldrig har gått i skolan och att hennes familj ska gifta bort henne i slutet av året. När dunken var fylld med 20 liter tog hon dunken på ryggen med hjälp av ett band runt pannan och försvann nedför berget.

Kabete och hans följeslagare hade kommit till källan för att se om det skulle vara möjligt att genomföra ett vattenprojekt: att lägga en ledning ner för berget till byn så att kvinnor och flickor inte behöver klättra de tre timmarna upp och något kortare ner för att få rent vatten. Nästa steg är att en vatteningenjör ska inventera källan och möjligheterna för projektet.

***

Om du vill ge en gåva till Rotary Doctors arbete med rent vatten så vet jag att den är mycket välkommen — här finns allt du behöver veta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.