Pepparkaksrutor

Ett alldeles nytt recept, varsågoda!

Min brorsdotter Amanda och jag bakade det hemma hos hennes-farmor-min-mamma igår, och nu ligger resultatet i godislådor från Fenix (det är Coop-butiken här i Kosta) och ska placeras i Folkets Hus frys så att det finns något som är enkelt att ta fram och tina och servera efter nyår. Vi skar upp kakan i små kvadrater för att munsbitar väl är det som passar bäst efter all julmat, men man kan naturligtvis skära större rutor att servera med glass och kanske lingon också, eller pinnar att skicka med som mellanmål.

Ett tips som förtjänar att upprepas: kanterna som blir lite hårdare när man bakar såhär med havregryn och sirap och socker är helt fantastiska biscottipinnar bara som de är eller att sticka ner en eller två i en portionsskål med vaniljglasskulor!

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
1 dl ljus sirap
5 dl socker
1 l havregryn
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1½ msk pepparkakskryddor
3 ägg

Smält smöret i en stor gryta, lyft av den från spisen och rör ner först socker och sirap medan smöret svalnar lite och sedan övriga ingredienser. Om du vill vara säker på att allt fördelas jämnt kan du röra ner bakpulvret och pepparkakskryddorna i vetemjölet innan du tillsätter det. Det blir en tung och kompakt smet, mer som en deg eller en grynig pajdeg — se till att allt blandas.

Bred och tryck ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Jag brukar spola händerna i kallt vatten innan jag gör det (och inte torka dem — vattnet gör att degen inte klibbar fast lika mycket). Vill du kan du istället platta ut den lite grann på ett bakplåtspapper, lägga ett bakplåtspapper ovanpå och stryka med händerna eller kavla.

Grädda i 175 grader tills kakan blir ljusbrun — i de ugnar som jag har använt har det tagit ungefär 20 minuter. Den blåser upp sig lite grann i ugnen och sjunker sedan ihop och stelnar när den svalnar.

Skär den i rutor när den är ljummen eller har svalnat helt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.