Kunde inte låta bli

Första söndagen i advent var jag på en så väldigt kreativ och fin och tättbefolkad adventsmarknad i en kyrka i Kalmar — allt som kom in skulle gå till en skola i Kenya där många i församlingen är engagerade.

Jag spanade ett tag på monsteravantarna på vantar-och-sockor-bordet och kom överens med en som arbetade där om att ifall ingen annan hade köpt dem innan jag gick hem skulle jag göra det. Men när jag väl skulle handla kom jag på att jag lika gärna kunde köpa några par till, för min mamma har många vänner och bekanta som kan bli glada för en vantpresent. Så de här fyra blev det!

Jag fick veta att det var Kerstin som hade stickat monsteramönstret (mycket tunna stickor!), och jag tror att de färgglada kan höra hemma i samma genre som Porjusvanten.

Nu blir de i alla fall fina julklappar!

Och när jag skulle fotografera dem ställde min mamma dit en ljuslykta från Taybeh med ett vackert miniljus istället för olja i.

3 reaktioner på ”Kunde inte låta bli”

  1. Underbara vantar! Man blir ju onekligen både glad av att se dem och dessutom varm i hjärtat av omsorgen som lagts ner vid tillverkningen.

    Därtill en fråga om något helt annat. Jag har den stora turen att ha några av dina receptböcker i min ägo. Många kakrecept resulterar ju i en hel långpanna. Är din bedömning att sådana recept oftast går att halvera till en mindre form? (Under förutsättning att det går att svara hyfsat generellt.)

    Allt gott!

    1. Hej Essa!

      Ja, visst är de fina?
      Jag har hoppat mellan dubblering av ”rundformsrecept” till långpanna och halvering av långpannerecept till runda formar, och det har alltid fungerat jättebra. En liten reservation bara: jag har aldrig gjort det med någon form av sockerkakssmet utan bara med lite mer kompakta kakor, som ingefärsrutorna och olika kladdkakor och den ganska tunga kardemummakakan (med filmjölk, utan ägg). Och min ”halveringsform” har alltid varit en standardspringform, alltså en hyfsat stor med helt platt botten och raka kanter. Så det kan hända att en luftigare smet skulle bete sig på något annat sätt och att en lite mer arbetad och ojämn sockerkaksform skulle resultera i till exempel ojämn gräddning av en tyngre smet. Men allt som jag har provat har blivit perfekt direkt, helt utan justeringar. Stor lättnad varje gång! 🙂

      Hälsningar,

      Anna

      1. Tack så mycket för ditt utförliga svar. Det är just de lite tyngre kakorna som jag funderade kring, så då ska jag testa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *