”Jag minns inte titeln, men omslaget var gult”

Något som bibliotekarier ständigt verkar sucka över och skratta åt är att låntagare kan komma och fråga efter en bok och säga:

”Jag minns inte vad den hette eller vad författaren hette, men omslaget var blått!”

Det är ju en i stort sett omöjlig uppgift, särskilt för en bibliotekarie som har arbetat länge och sett många böcker.

Men nyligen ställde en medlem i Facebook-gruppen Biblioteksdeckarna en sådan fråga, och min gissning visade sig vara rätt!

Det skulle vara en bok som fanns i slutet av 1970-talet, som var något slags fantasy eller science fiction, och som var gul.

Jag tog fram den här ur bokhyllan och fotograferade den:

Otfried Preussler är en enormt populär barnboksförfattare i de tyskspråkiga länderna, eller har varit i alla fall, och detta är en av hans mest spridda böcker. Den utspelar sig i ett slags magisk version av Europa under 30-åriga kriget, alltså på 1600-talet. Huvudpersonen, Krabat, är ensam i världen och kommer till en kvarn där han söker och får arbete. Det är bara det att hans arbetsgivare vill ha hans själ också. Och de andra unga männen som arbetar i kvarnen åldras så snabbt.

Det visade sig vara rätt bok, och sedan visade det sig att fler hade fått den rekommenderad av bibliotekarier eller hört lärare läsa den högt och att den hade gjort många djupa intryck.

Jag har inte något sådant minne av den, jag minns ryggen från en bokhylla i min barndom (den såg lite ödesmättad ut) och läste den först som tonåring, men jag förstår verkligen att den kan bli något ännu mer särskilt om man läser den tidigt!

För drygt tio år sedan kom det en filmatisering, och här är en engelsk (alltså tyvärr dubbad) trailer:

Den svenska översättningen av boken kan man beställa på biblioteket och kanske ibland få tag på via Bokbörsen eller Antikvariat.net, och på engelska finns det flera olika utgåvor, till och med med olika titlar.

Och detta får bli mitt tips på Världsbokdagen — glad söndag, alla läsande vänner!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.