Grönprickiga kex

Här kommer den svenska versionen av receptet från i förrgår!

Några deciliter nässelskott eller spenat? De behöver inte nödvändigtvis bli soppa. Prova att baka kex istället! De är goda som ett lite nyttigare alternativ till chips men också med färskost eller ost och grönsaker. Vad som är en lagom gräddningstid beror mycket på hur tunt man kavlar ut degen – och också på hur knapriga man vill ha kexen. Ju knaprigare, desto brunare – och då syns inte det vackra gröna lika bra. Det är bara att välja!

Proffstips från Jennifer: vill du skära dem i rutor för att få riktigt snygga kvadratiska eller rektangulära kex, eller kanske kexpinnar, så grädda dem i tio minuter, ta ut och skär och grädda sedan klart. Om kanterna börjar bli för bruna går det också bra att ta isär dem (eller bryta plattan i bitar), vända dem och rosta dem en stund till.

Det kan vara gott med någon krydda i – timjan eller oregano, kanske? Riven ost kan också passa.

två plåtar fulla
Ugn: 200°, 20–30 minuter

100 g smör
3–4 dl hackade färska nässelskott eller spenatblad (eller 2 dl fryst och tinad hackad spenat)
5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1–2 tsk salt
vitpeppar
2 dl mjölk

Ta fram smöret i god tid så att det hinner bli lite mjukt.

Skölj nässelskott eller spenatblad noga och hacka dem så att det blir tre–fyra deciliter (eller ta fram hackad spenat från frysen, låt den tina och mät upp två deciliter).

Kör havregrynen i matberedare till ett grovt mjöl.

Mät upp resten av ingredienserna i matberedaren och låt den blanda dem till en deg. Den kommer att vara lite lös först, men när havregrynen sväller blir den fastare. Smaka på den, salta mer om det behövs och peppra.

Lägg hälften av degen på en plåt klädd med bakplåtspapper, platta till den lite med en slickepott, lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut den till en tunn platta som täcker hela plåten.

Gör likadant med resten av degen.

Grädda kexen i 200 graders ugnsvärme, mitt i ugnen. Ta en titt på dem efter 20 minuter – om de ska bli knapriga kan det behövas lite längre tid.