Ingefärsrutor på lite nytt sätt

”De där ingefärsrutorna”, sa min bror när han ringde. ”De är verkligen hur goda som helst!”

Han är en sådan där underbar människa som har märkt att hans nya kolleger tycker om hembakat, så han bakar åt dem ibland, och ingefärsrutorna har snabbt gett honom rykte som en som bjuder på goda saker.

Så nu bjuder jag på det oslagbara receptet en gång till, och med en liten, liten puff åt ett extra bra håll: ersätt sirapen i originalreceptet med honung från närmaste biodlare eller med ekologisk honung från affären! Enklast är det förstås att använda flytande honung, men fast honung blir ju mjuk när den värms upp, så det går också bra. All honung (utom importerad fuskhonung som inte är så nyttig) förlorar en del av sina bästa ämnen när den hettas upp, men smaken och mineralerna är kvar.

en långpanna full
Ugn: 175 grader

1 dl honung
250 g smör (eller laktosfritt smör, eller mjölkfritt margarin)
1 l havregryn (”rent havre” om du bakar åt någon som inte tål gluten)
5 dl vetemjöl (grov glutenfri mjölmix om du bakar åt någon som inte tål gluten)
5 dl socker
2 ägg
1 msk bakpulver
1 msk ingefära

Ta fram honungen i god tid så att den hinner bli mjuk.

Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga honungen.

Rör sedan ner alla torra ingredienser och till sist äggen.

Det blir en tjock smet, nästan som en grynig pajdeg.

Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.

Grädda i 175 grader tills kakan blir ljusbrun. Den stelnar när den svalnar! Skär i rutor.