Glada treåringens mjölkfria kladdkaka

En sommarvecka i juli lärde jag känna en otroligt charmig treåring lite grann. Vi var på samma läger på en gård utanför Kungsbacka. Jag hade lovat en tioåring att vi skulle baka till kvällsfikat tillsammans, men när jag skulle börja hade hon försvunnit (till klipporna såklart!), och jag frågade treåringen och hans föräldrar om han ville hjälpa mig istället. Det ville han! Och sedan ville han göra det igen! När lägret var slut hade vi bakat tillsammans tre gånger, bjudit en gång, sålt kakor en gång och sålt vårt recept för tjugo kronor exemplaret till många av de vuxna. Det blev minst ett par hundra kronor till en insamling till den norska organisationen NMS:s arbete med att stötta minoritetsgrupper i Etiopien. Läs om det här!

Treåringen tålde inte mjölk, så vi gjorde en mjölkfri version av den klassiska kladdkakan med havregryn.

en långpanna full (halv sats är lagom till en springform)
Ugn: 175°, ca 20 minuter

300 g mjölkfritt margarin
5 dl socker
2 dl havregryn
1½ dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

dekoration (inte med på bilden):
en påse mandelspån

Smält smöret i en ganska stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Häll smeten i en pappersklädd långpanna. Strö mandelspån ovanpå om du vill göra kakan lite extra lyxig. Grädda den i 175 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Låt den svalna lite, skär den i rutor och servera dem som de är eller med glass eller grädde och kanske bär eller frukt.