”När de anländer tas hoppet ifrån dem”

Sara som berättade om Sicilien och den valdensiska kyrkan häromdagen skickade också en artikel som hon skrev efter sin resa. Här är den. Tusen tack, Sara!
***
Medelhavets största ö lockar med badstränder, kulturhistoria, modebutiker och läcker italiensk mat. Men bakom turiststråken finns en erbarmlig fattigdom och en stor ojämlikhet. Sicilien, Italiens lillasyster, tillhör det fattiga Europa.
I centrala Palermo, Siciliens huvudstad, ligger La Noce Valdensiska kyrkans diakonala center. Här arbetar kyrkan aktivt med att möta de mest utsatta i samhället barn och unga och deras familjer. Här finns bland annat ett boende för ensamkommande flyktingbarn, ett eget center för barn med funktionshinder och en förskola och en skola som riktar sig till barn från mestadels fattiga familjer. Härifrån drivs också olika påverkansprojekt, ofta i samarbete med andra intresseorganisationer. Anti-trafficking, anti-maffia och arbete med gatubarn är några exempel.
Peter Ciaccio är den ende anställde pastorn på ön och föreståndare för den valdensiska församlingen i Palermo. För att förstå kyrkans arbete underlättar det att ha kunskap om dagens italienska samhälle, säger Peter.
Den italienska ekonomin idag räknas som om eurozonens tredje största. Ändå betraktas Italien som ett av EU:s problemländer. Faktum är att vi har EU:s relativt sett näst högsta statsskuld efter Grekland.  Vi har djupa strukturella problem som försvagat landets internationella konkurrenskraft och bidragit till svag tillväxt. Mycket beroende på att italiensk politik efter andra världskriget präglats av stor turbulens med många partier i parlamentet och ständiga regeringsbyten, berättar Peter.
Medan norra Italien tillhör Europas ekonomiskt starkaste regioner är genomsnittsinkomsten i den södra delen av landet ofta inte mer än hälften. I den södra landsänden är arbetslösheten mer än dubbelt så hög som i norra Italien, och bland italienska ungdomar i landet som helhet går rekordhöga 41,6 % (januari 2014 källa: Sveriges ambassad i Rom) utan jobb. Sicilien präglas därför av stora ekonomiska skillnader, ett mycket försvagat socialt skyddsnät och orättvis fördelning av resurser vad gäller t ex möjlighet till utbildning. Till exempel är läskunnighet inte en självklarhet. Något som skapat ett ypperligt läge för maffian.
Tillsammans med organisationen Liberia (frihet) arbetar vi aktivt för att ungdomar inte ska fastna i kriminella nätverk. Att inte hålla tyst är det viktigaste, säger Peter som framhåller utbildning som en verklig nyckelfråga.
Det är också tydligt i projektet Pellegrino della Terra (fritt översatt Pilgrim på jorden) som stöttas av den valdensiska kyrkan. Projektet riktar sig till invandrarkvinnor som blivit utsatta för människohandel och blivit sexuellt utnyttjande. 

Pastor Vivian och Rebecca.
I en trång lokal, som Palermos kommun har konfiskerat från maffian, möter vi initiativtagaren pastor Vivian från Ghana.
Kvinnorna från Afrika är ofta hitlurade av människosmugglare med stora löften om försörjning och utbildning. När de anländer tas hoppet ifrån dem med mycket ondskefulla metoder. De tvingas ut i prostitution utan hopp om ett värdigt liv, berättar Vivian.
Med hjälp av uppsökande verksamhet (de som arbetar med detta är ofta kvinnor som själva har suttit fast) får de kontakt med kvinnorna och försöker ingjuta hopp.
Verksamheten är uppdelad i olika faser.  Det första steget, det svåraste, är en första kontakt (utomhus) och ett erbjudande om psykologiskt stöd. Det andra steget är att ge förutsättningar för kvinnan att lära sig det italienska språket. Till sist erbjuds de en kortare utbildning, till exempel tillskärnings och sömnadskurs, eller en kurs i hushållsekonomi. Efter examen hjälper organisationen också till med att matcha kvinnorna med potentiella arbetsgivare.
En av kvinnorna som fått hjälp till ett nytt liv är Rebecca, idag 27 år.
Jag kom hit som femtonåring med min tolvåriga syster. Mamma var sjuk, och min moster försökte hjälpa oss. Hon betalade mannen som tog med oss i båt till Italien. När vi steg i land tog han våra pass och tvingade in oss i ett rum med de andra kvinnorna. Där fick vi reda på att vi skulle arbeta på gatan nästa dag, berättar Rebecca med tårar i ögonen.  
I fem år tvingades Rebecca slava för sina uppdragsgivare. Vid ett tillfälle försökte hon rymma. Då hotade de med att döda hennes syster. I ren desperation gick hon tillbaka.
Man har inget val. Till slut ger man upp och slutar tänka. Tappar tron på sig själv och sitt värde som människa. 
Genom kontakten med Pellegrina della Terra har Rebeccka idag en utbildning och en framtid. 
Jag är så oändligt tacksam. Hade det inte varit för människorna här hade jag inte levt längre, säger Rebecca.
***
Fotnot: Den valdensiska kyrkans historia sträcker sig från medeltiden till våra dagar. Rörelsen grundades av köpmannen Peter Valdes från Lyon, som efter en väns plötsliga död omvände sig och började predika evangelium. Idag arbetar kyrkan mycket socialt utåtriktat. Förutom två diakonala center, ett i Palermo och ett i Riesi, driver den också olika påverkansprojekt i samarbete med andra intresseorganisationer. Anti-trafficking, anti-maffia, arbete med gatubarn, skydd för misshandlade kvinnor och mottagning för båtflyktingar är några exempel. 600 000 italienare har valt att ge 2,8 % av sin beskattningsbara inkomst till kyrkan.