Till barnen i Nepal

Ingen av oss som har läst om jordbävningen i Nepal de senaste dagarna kan nog undgå att tänka på alla barnfamiljer som har blivit hemlösa och kanske skadade och tappat bort varandra.
I lördags var jag hemma hos en väninna som skulle ha födelsedagskalas på eftermiddagen. På själva kalaset kunde jag inte vara med, men vi hann ses en liten stund, och hennes dotter visade mig sig fina tröja och sina byxor och en intrikat och färgglad leksak som hon kunde sätta ihop på olika sätt.
Födelsedagskalaset blev bra — och sedan fick min väninna höra om jordbävningen. Hennes syster var på resa i Nepal. Inte förrän idag på morgonen fick hon höra att systern är oskadd och väntar på en helikopter tillsammans med sin vandringsgrupp.
Vi var många som var oroliga för en enda europeisk kvinna. Det berodde såklart på att vi har träffat henne och känner henne lite grann och på att vi tycker så mycket om hennes syster. Det är bara att hoppas att alla som befinner sig i ett katastrofområde har lika många som tänker på dem!

Doktor Maria från Falun med två patienter på förlossningsavdelningen i Dadeldhura. Foto: Skandinaviska Läkarbanken/Erikshjälpen
Ni som har varit med och stickat och skickat de senaste åren minns säkert doktor Eva som arbetade på Tansen Mission Hospital för ett par år sedan och bad om hjälp med mössor till de nyfödda där, och sedan doktor Maria som åkte till Dadeldhura med en del av det fina som hade kommit in till den första Sticka & skicka-insamlingen. Så ni vet att kläder till de nyfödda behövs hela tiden, och det är inte svårt att tänka ut att behoven kan vara ännu större nu när så många människor har tvingats lämna sina hem.

Här är en alldeles nyfödd som har blivit ordentligt påklädd! Foto: Skandinaviska Läkarbanken/Erikshjälpen
Tips alltså: Erikshjälpen samarbetar med hjälporganisationer i Nepal och kan få ut hjälp snabbt tack vare dem.
Och på lite längre sikt: skicka startpaket för nyfödda till Erikshjälpens systerorganisation Human Bridge, så åker de till de platser där de behövs allra mest!