Nu kommer mjukbandsutgåvan av Sticka & skicka!

Nu i en ny utgåva.
Nu i en ny utgåva.

Idag skickar min kollega Vilhelm ut ett pressmeddelande: på Lucia-dagen (imorgon, för den händelse någon har glömt det) släpps Sticka & skicka i sin nya utgåva, med mjuka pärmar! Här kommer det till alla Kyrkkaffebloggens läsare också.

***

Pressmeddelande från Libris förlag den 13 december 2013

Sticka & skicka – 30 000 barnplagg och en bok i nyutgåva

Hemmets Journals och Libris förlags insamlingar genererar värme och räddar liv

När en mamma dör drabbas en hel familj. Något så enkelt som ett paket babykläder kan förhindra att det händer.

Under det senaste året har Hemmets Journal och Libris förlag samarbetat med tre olika hjälporganisationer. Nu är det dags för en nyutgåva av boken Sticka & skicka, full av hjälpstickarnas mönster och idéer.

–I många afrikanska länder är hemförlossning fortfarande vanligt, säger Louise Nordlund-Isaksson på Erikshjälpen. Det blir ofta komplikationer. När en mamma dör drabbas en hel familj. Men om mammorna vet att en förlossning på sjukhuset innebär att hon också får fina, varma kläder till barnet, då kanske hon tar sig dit, och chanserna att både hon och barnet klarar sig ökar. På det viset räddar babykläderna liv – och hela familjer

Hösten 2012 samarbetade Hemmets Journal, Erikshjälpen (med sina samarbetspartners Human Bridge och Skandinaviska Läkarbanken) och Libris förlag om Sticka & skicka, en insamling där allmänheten bjöds in att skicka handgjorda mössor, koftor och filtar, i första hand till de nyfödda på sjukhuset i Mpongwe i Zambia

— På bara ett par månader kom det in 20 000 plagg och filtar, berättar Joakim Norling på Hemmets Journal. Vi visste att många som vi känner är både flitiga och generösa, men den siffran överträffade våra förväntningar

I somras tillverkade svenska handarbetare ungefär 10 000 barnplagg som nu delas ut av Slättmissionens Hjälpande Hand bland romska barnfamiljer som lever under mycket svåra förhållanden i Polen. Under december pågår Sticka & skicka IV tillsammans med Hjälpstickan, och vantar, sockor och mössor delas ut för fullt till utsatta och hemlösa i en rad svenska städer.

Sticka & skicka blev också en bok i mars i år, och på Luciadagen kommer den i en ny utgåva.

— Den tredje delen av Sticka & skicka-samarbetet var lite annorlunda och går ut just på att sprida ljus, säger Anna Braw som är redaktör på Libris. Vi bad alla att virka hjärtan med reflextråd i och skicka dem till Erikshjälpen.

Över 2000 hjärtan kom in, och nu säljs de som en del i Erikshjälpens stora julkampanj för barns skydd. Ett reflexhjärta på jackan, barnvagnen, ryggsäcken eller rollatorn sprider ljus både i den svenska vintern och någon annanstans i världen – det innebär 50 kronor direkt till utsatta barn och deras familjer, bland annat till familjerna på en soptipp i Bhalswa nära New Delhi i Indien.

Samtidigt fortsätter Erikshjälpen att ta emot babypaket och frakta dem ut i världen tillsammans med sjukvårdsapparatur, sjukhussängar och annat som behövs.

– Hjälpstickning har vi börjat kalla det, säger Anna Braw. Det finns ett fantastiskt engagemang i Sverige för världens barn och utsatta människor, och det har verkligen blivit synligt genom Sticka & skicka.

Anna Braw (red), Magnus Aronson m fl (foto), Maria Mannberg (form)

Sticka & skicka – var med och värm världens minsta

Mjukband med flikar, 170×190 mm, 105 sidor, ISBN: 9789173872843

 

Utkommer den 13 december 2013

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.