Julläsningstips

Åsa Anderberg Strollos roman.
Åsa Anderberg Strollos roman.

Självklart tycker jag att alla ska läsa Libris-böcker i jul …

… men den här boken som jag läste i våras råkar vara något som jag måste rekommendera fastän den kommer från ett annat förlag.

Den tar sin början när Jonna, en tonåring från Kolsva, anländer till Stockholm några dagar före julafton. Hennes mamma har svikit henne en gång till, och det blev alldeles för mycket den här gången, så Jonna tog tåget. Nu ska hon börja sitt nya liv. Hon ska hitta ett jobb, hon ska hitta någonstans att bo, hon ska klara sig själv.

Det fanns ingen tid att packa, så hon har bara skolväskan med sig. Hon känner ingen. Varken mamma eller mormor vet vart hon har tagit vägen. Rätt åt dem.

Åsa Anderberg Strollos roman har en enda likhet med filmen Love Actually, och det är att den utspelar sig i en stad där julen står för dörren. Att läsa den under juldagarna är att titta rakt in i en annan verklighet: det finns så många som inte har någonstans att ta vägen, och antagligen går vi förbi dem då och då, kanske på en järnvägsstation, utan att lägga märke till dem. Jonna upptäcker Stockholm på ett sätt som jag aldrig har gjort — hon lär sig att smita in i en simhall för att få duscha och kommer på att hon kan förse sig ur kvarglömtlådan, hon följer med nya kompisar som vet ett rum en bit in i tunnelbanetunneln där man får vara ifred, hon beundrar sin väninna som har fått jobb som dansare, hon försöker sova på golvet i ett rum på ett ungkarlshotell.

Ett tag trodde jag inte att jag skulle orka läsa ut Hoppas, för den kändes så totalt hopplös. Men Jonna själv hoppas hela tiden, mer i bland och mindre ibland. Och en ljuspunkt som faktiskt känns som något att lita på är hennes kontakt med Stadsmissionens verksamhet för utsatta tonårsflickor.

Bland många andra saker är jag så imponerad av det bakgrundsarbete som Åsa Anderberg Strollo måste ha lagt ner för att kunna skriva såhär ingående och trovärdigt (så uppfattar jag det) om Jonna och hennes nya vänner. Jag önskar och hoppas att många, många ska strunta i stämpeln ungdomsroman, läsa, fortsätta läsa fastän det tar emot — och låta sig påverkas. Vad kan vi göra för att ta bättre hand om varandra? Ganska mycket mer än vad de flesta av oss gör nu, det tror jag.

P.S. För sent att beställa så att den kommer fram före jul? Ja, men fråga på biblioteket. D.S.

1 reaktion på ”Julläsningstips”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.