Gör en julkrubba

Materialkombination. Foto: Anna Hagnell
Materialkombination. Foto: Anna Hagnell

Saknas julkrubban därhemma eller i församlingens lokaler? Eller finns det plats för en till?

Anna som skriver om böcker i tidningen Sändaren (och som har hjälpt mig med recept till Hembakat för alla — hon har nämligen känsliga magar i både familjen och bekantskapskresten och har blivit specialist på recept och kombinationer som gör att alla kan vara med på barnkalasen) skickade för någon vecka sedan en så rolig bild av sin familjs jullandskap. Varför har jag inte tänkt på det förut? Självklart flyttar Maria och Josef med glädje  in i ett pepparkaksskjul om det är vad som finns att tillgå.

Mina föräldrars julkrubba har vuxit på ett alldeles underbart sätt de senaste åren. Min pappa har ställt den i ordning och hämtat alla min mormors och morfars afrikanska djur så att de får vara med och se vad som har hänt: noshörningar, flodhästar och hjortdjur i sten och trä, kanske en elefant också. Den stora svarta flodhästen brukar se alldeles extra glad ut där den står precis intill krubban och visar sina stora vita hörntänder.

Joels julkrubba. Foto: Joel Henriques
Joels julkrubba. Foto: Joel Henriques

Lagom till det ögonblick när jag insåg att min egen julkrubba är lagd på ett så smart ställe att jag inte kan hitta den (figurerna är ungefär en och en halv centimeter höga, och tak över huvudet får de av en stadig romersk krukskärva som inte är så stor den heller  — en av min farmors väninnor som var konstnär gjorde den till mig för många år sedan) fick jag en ny i julklapp av min kollega Ingrid. Den kom från en rättvis handel-butik men hade inga etiketter eller så, så jag kan tyvärr inte berätta huruvida man kan få tag på den på fler ställen …

Hursomhelst: det är inte för sent att ordna en julkrubba om det saknas en. Joel Henriques har gjort en vacker stiliserad variant i form av klippark som man kan skriva ut härifrån — den har jag ju skrivit om förut. I år har han byggt ut den med många fler figurer som läsarna har önskat sig — de arken finns här. Och här är en minivariant där allt det nödvändigaste får plats på ett enda A4-papper. ”Travel size” kallar han den.

Här på Kyrkkaffebloggen finns Susie Pooles julkrubba, som jag vet att många redan har använt. Tips: först färgläggning, sedan sax. Mindre gråt på det viset.

Kyrkkaffebloggen önskar alla en vacker lillejulafton!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.