Hurra (igen) för Denis Mukwege!

Denis Mukwege. Foto: Läkarmissionen
Denis Mukwege. Foto: Läkarmissionen

Den 25 november var det Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Svenska FN-förbundet presenterar den såhär:

Internationella dagen mot våld mot kvinnor, den 25 november, instiftades av FN:s generalförsamlings tredje kommitté år 1999.

I den resolution som instiftade dagen slog man fast att våld mot kvinnor hindrar dem att uppnå jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Våld mot kvinnor avser enligt resolutionen handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, både om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang.

Tänk att det ska behövas en resolution för att göra det tydligt att våld är fel.

Firandet av dagen gick nog de flesta i Sverige helt förbi, eller hur?

Men idag blir våld mot kvinnor, och särskilt våldtäkterna i DR Kongo, desto mer uppmärksammat. Igår fick nämligen Denis Mukwege ta emot The Right Livelihood Award i Stockholm, och idag har jag fått massor av pressklipp om honom: från Sydsvenskan, Aftonbladet, Sändaren och Dagen, bland annat.

TV4 har en intervju med honom — och han pratar engelska här (inte franska som i alla tidigare filmer jag har visat här på bloggen):

Johanna Kratz som är informatör på Läkarmissionen skrev till mig igår. Här kommer en bit av hennes meddelande:

”Han får priset för sitt arbete på Panzisjukhuset där han och hans kollegor har opererat tiotusentals  offer för sexuellt våld. Läkarmissionen var med och byggde Panzisjukhuset, tillsammans med PMU och Sida och vi har stött driften av sjukhuset sedan dess. Vi är stolta  över att Denis Mukwege får detta pris och för hans outtröttliga kamp för kvinnorna i Kongo.

Söndag den 8 december bjuder vi på Läkarmissionen, tillsammans med PMU, in till en samtalskväll med Denis Mukwege och artisten Timbuktu på Filadelfiakyrkan i Stockholm med start kl 18.00. Temat för kvällen är ’Om drivkrafter och hur man orkar tro på det goda trots all ondska konflikten medför’. Biljetten kostar 100 kronor, varav 50 kronor går direkt till arbetet på Panzisjukhuset. Den kan köpas på plats från en timme innan öppning eller via Ticnet.se. Mer information finns här.

Jag besökte själv Panzisjukhuset för några veckor sedan. Det som berörde mig starkast var Denis Mukweges enorma vilja att förändra situationen för de utsatta kvinnorna i Kongo och den övriga personalens stolthet och beslutsamhet att stanna kvar och kämpa.”

Denis Mukwege sa till Johanna:

— Min dröm för Panzisjukhuset är att vi inte längre ska få in några kvinnor som våldtagits, utan kan vara ett vanligt sjukhus dit kvinnor får komma och föda sina barn tryggt och säkert.

Och Bony, som är en av sjukhusets barnmorskor, sa såhär:

— Vi kan inte överge folk här. Jag skulle känna mig som en svikare om jag lämnade sjukhuset.  Det är tack vare Denis Mukwege som Panzisjukhuset finns, han har räddat så många familjer.

Johanna delar också med sig av ett julklappstips:

En riktigt bra julklapp. Foto: Läkarmissionen
En riktigt bra julklapp. Foto: Läkarmissionen

Födelsedag eller dödsdag? 

Kongo-Kinshasa har världens högsta mödradödlighet. Alltför många kvinnor tvingas på grund av fattigdom föda sitt barn hemma i hyddan.  Ofta är det först när barnet nästan är framfött, som hon ropar på hjälp och någon grannkvinna skyndar till. Därför dör många mammor och barn  — helt i onödan.

För 150 kronor ger du en fattig kvinna i Kongo möjligheten att få föda sitt barn på Panzisjukhuset! Du hjälper inte bara mamman och barnet. Hela den familjen slipper riskera att det som ska vara en stor glädje inte förbyts till en tragedi.   

Gåvobevis kommer på epost efter slutförd betalning.

Bättre julklapp kan man väl nästan inte tänka sig?

2 reaktioner på ”Hurra (igen) för Denis Mukwege!”

  1. Hörde en intervju i ”Studio Ett” i P1 igår.
    Den mannen (och hans medarbetare) kan vi gott hurra för varje dag!
    Fast jag önskar ju att det inte skulle behövas……

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.