Torrt bröd

Brödgratäng -- delikat lösning på problemet torrt bröd. Foto: Magnus Aronson

”Ingen tjänar på att vi tar tillbaka bröd, men kunderna ställer höga krav på att det hela tiden ska finnas bröd av alla sorter, som helst är bakat samma dag. Ingen köper ett bröd som bara har en dag kvar till bäst före-datum”, sa Nichlas Finnman från brödtillverkaren Fazer i DN häromdagen.

Anledningen: eftersom kunder i svenska matbutiker förväntar sig att brödhyllorna alltid ska vara fyllda med färskt bröd oavsett vilken tid eller vilken dag i veckan det är måste ungefär åtta procent av det bröd som bakas plockas bort — trots att det inte är dåligt.

”Ingen köper ett bröd som bara har en dag kvar till bäst före-datum” var artikelns rubrik.

Liten ljuspunkt? Att brödet faktiskt inte behöver slängas utan ofta köps för symboliska summor av djuruppfödare som använder det som billigt foder.

Men ändå!

Fester med rester är full av tips på vad man kan göra för att ta vara på bröd som inte är alldeles färskt längre. Det behöver jag kanske inte påminna om? Och ett par av dem som bidrog till boken berättade att de letar efter ”kortaste datumet” — i deras fall gällde det mjölkhyllan — eftersom det inte är något fel på varorna bara för att de har kortare tid kvar och därför att de visste att det skulle gå åt snabbt hemma och att alternativet för handlaren var att dumpa varorna.

Marsch till ”gårdagens bröd”-korgen alltså! Och om det inte finns någon, fråga om inte affären kan ordna en och säg att det finns kundunderlag.

Hos Lantmännen finns ytterligare några tips på hur man kan ta vara på gammalt bröd. Och göra läcker sommarmat av det minsann!

2 reaktioner på ”Torrt bröd”

  1. Jag kommer ihåg att min mamma gjorde skorpor och eget ströbröd av vårt gamla bröd. Det var på 70-talet. Jag har funderat över brödet på vårt jobb som alltid blir över. Det kommer bröd varje dag till personalens frukost. Äts inte upp och dagen efter kommer en ny laddning och då tar personalen av det nya brödet. Det är bara jag som ser till att överblivet bröd åtminstone hamnar i plastpåsar för att inte möta torkningsdöden över natten. Är det fredag så tar jag med mig brödet hem annars blir det förstört över helgen.
    Ett jätteslöseri.

    Svar till Klockarbarn:
    Det där är nog ganska typiskt — att så fort det är en lite större grupp glömmer många bort att vi fortfarande har ett personligt ansvar också för småsaker. Som att inte slösa med bröd. Kanske dags för en charmig korsstygnsskylt i personalrummet?

  2. Jag undrar ofta om frys blivit omodernt igen…? Själv är jag, som ensamstående, närmast totalt beroende av den. Köpebröd tar jag ur första och kanske andra dagen efter köp, sedan åker det i frysen och plockas fram strax före ätande.
    Det här med mat”svinn” (lite svårt kalla det svinn när många slänger fullt medvetet) är ganska otäckt egentligen. Att man inte mer uppskattar mat och dryck.

Lämna ett svar till klockarbarn Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *