Sofias gifflar

Foto: Sofia Torstenson

Det kanske kan vara dags för ett nytt favoritrecept fastän jag är långt borta och utan kök?

Min ovärderliga bakmedhjälpare Sofia gör allt som oftast egna recept, och idag tänkte jag bjuda på ett av dem. Hon gillar att överraska med grovt
mjöl i söta bakverk, och här är gifflar med både grahamsmjöl och rågsikt och så Nutella i fyllningen. Jag tror att det började med att hon och hennes mamma en gång råkade baka chokladmuffins på rågsikt eftersom mjölpåsarna var så lika. Någon annan som har gjort det lyckade misstaget?

ca 32 gifflar

Ugn: 225oC, 8-10 minuter

50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella mager
1½ dl strösocker
½ tsk salt
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl + lite till utbakningen

fyllning:
½ burk Nutella eller annan choklad- eller nötkräm

pensling:
1 ägg, lätt uppvispat

Smula jästen i en hushållsassistent eller i en bunke.
Smält smöret i en kastrul, tillsätt mjölken och värm till fingertemperatur.
Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, Kesella, salt, grahamsmjöl, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i fem minuter i hushållsassistent eller i en kvart för hand (när den är färdig ska den släppa bunkens kanter). Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa i ungefär 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i fyra delar.
Kavla ut varje del till en rektangel och skär den korsvis i trekanter. Lägg en klick Nutella på varje trekants nederdel och rulla ihop (när du rullar ihop trekanten rullar du in Nutellan innerst i giffeln). Böj varje giffel så att den
får formen av en halvmåne och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ungefär 40 minuter under bakduk. Pensla dem med ett lätt uppvispat ägg precis innan de ska in i ugnen.

Grädda dem i 225 graders ugnsvärme i åtta–tio minuter.

1 reaktion på ”Sofias gifflar”

  1. Inte muffins men kanelbullar med rågsikt blev det en gång när vetemjölet tog slut mitt i baket och affärerna var stängda. Dom blev jättegoda i alla fall och blev inte torra så fort som ”vanliga” bullar så det blev fler av den sorten…

Lämna ett svar till Sanne Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *