En receptefterlysning

Foto: Magnus Aronson

Medan jag var på semester kom det ett meddelande till min arbetskamrat Marita på Libris från Ingela som bor i Norge:

Det saknas en bok — en kokbok med havre som huvudingrediens! Varför? Jag har blivit glutenintolerant och jobbar i Norges nordligaste utmarker, så den mat jag brukar laga hemma i Sverige finns inte här inte, inte så mycket specialkost heller, men havregryn finns! Nu äter jag havregryn på längden och bredden, men jag är ingen matfantast, så jag kan inte hitta på varierande recept. Jag saknar en kokbok med havre! Kan ni göra en?

Nu kommer ju Hembakat för alla i höst, full av recept utan de ingredienser som oftast brukar vara upphov till allergier och andra matintoleranser, så jag tror inte att vi kan göra någon havrekokochbakbok jättesnart. Men kanske kan vi hjälpas åt med några recept som Ingela kan ha glädje av? Alltså, glutenfria recept som inte kräver glutenfritt specialmjöl utan som går att göra med ”standardingredienser”. Skriv ditt favoritrecept i kommentarrutan eller klistra in en länk om du har publicerat det någonstans själv eller hittat det!

Här är några av mina favoriter: Kronans kaka * Citronkakor bakade på potatismjöl * Lenas italienska mandeltårta * Sivs glutenfria kokoskakor * Hummusmuffins * Brasilianska ostbollar * och Knex såklart!

Och så ett pizzatips, Ingela: gör pizzabotten av kokt potatis som du mosar med lite olja och salt och peppar. Det är inte så lätt att lyfta över snygga bitar till tallriken, men det blir väldigt gott!

Våfflor, har jag lärt mig hemma hos min kollega Daniels familj, kan man lätt som en plätt göra med maizenamjöl istället för vetemjöl. Har ni maizenamjöl där uppe?

Uppdatering: Majas enkla havrekakor kan vara bra att komma ihåg! Och, när situationen påkallar lyx, Sophies mjölfria chokladkaka. Ett alternativ till salta kex är förstås parmesanchips.

6 reaktioner på ”En receptefterlysning”

  1. Söker även bakrecept utan kolhydrater…
    Har blivit insulinresistent…

    Svar till KA:
    Då får vi göra ytterligare en efterlysning!

  2. Maränger, med choklad och hallon och…

    Och negerbollar 🙂

    Värt att tänka på att dock att vanliga havregryn inte är totalt glutenfria, utan vill man vara helt säker ska man använda en produkt som heter Ren Havre. Detta för att vanliga havregryn kan hanteras i samma anläggning/maskiner som glutenhaltiga produkter och alltså få med sig spårämnen av gluten.

    Svar till Jennifer:
    Just precis. Är man glutenintolerant och bor i Sverige gör man förstås det. Bor man i Norge och har svårt att få tag på ens glutenfritt mjöl så kanske man tar de havregryn som finns. Det verkar ju som om det fungerar för Ingela. (Det står en hel del om ”rent havre” i Hembakat för alla!)

  3. Och kokostoppar glömde jag, kanske med choklad spritsat på.

    Såser reder jag med Maizena.

    Att baka vettigt bröd utan glutenfri mjölmix och fiberhusk är svårt, men det går. Googla efter raw-food-recept, de är glutenfria och innehåller inte specialkostprodukter.
    Tipsar om bloggen levochspira.blogspot.com som innehåller enbart naturligt glutenfria recept på både mat och andra godsaker

  4. Ja, alla tål olika mycket.
    Jag ville bara poängtera detta för den som ska bjuda en glutenintolerant på mat eller fika och tror att alla tål vanliga havregryn 🙂

  5. Bra med lite glutenfri inspiration! Att snegla åt rawfood är en bra idé, de har en hel del smarriga efterrätter. En av sommarens favoriter har blivit avokadochokladmoussen. För en person(fast det är lättare att mxa om man gör till fler) – 1 avokado, 1 handfull russin/fikon eller dylikt, kakao efter behag. Jag lägger de torkade frukterna i blöt en stund först. Mixas och kyls!
    Kanske inte riktigt räknas som bakning…
    Men det är roligt att låta gäster gissa vad moussen innehåller!

    Svar till Johanna:
    Det låter fantastiskt gott! Måste provas. Jag åt ”rå” tiramisu för ett par somrar sedan, med cashewnötter och lite annat. Har drömt om den sedan dess.

  6. Pingback: Utan vete | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.