Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En receptefterlysning

Av Posted on Inga taggar 0

Foto: Magnus Aronson

Medan jag var på semester kom det ett meddelande till min arbetskamrat Marita på Libris från Ingela som bor i Norge:

Det saknas en bok — en kokbok med havre som huvudingrediens! Varför? Jag har blivit glutenintolerant och jobbar i Norges nordligaste utmarker, så den mat jag brukar laga hemma i Sverige finns inte här inte, inte så mycket specialkost heller, men havregryn finns! Nu äter jag havregryn på längden och bredden, men jag är ingen matfantast, så jag kan inte hitta på varierande recept. Jag saknar en kokbok med havre! Kan ni göra en?

Nu kommer ju Hembakat för alla i höst, full av recept utan de ingredienser som oftast brukar vara upphov till allergier och andra matintoleranser, så jag tror inte att vi kan göra någon havrekokochbakbok jättesnart. Men kanske kan vi hjälpas åt med några recept som Ingela kan ha glädje av? Alltså, glutenfria recept som inte kräver glutenfritt specialmjöl utan som går att göra med ”standardingredienser”. Skriv ditt favoritrecept i kommentarrutan eller klistra in en länk om du har publicerat det någonstans själv eller hittat det!

Här är några av mina favoriter: Kronans kaka * Citronkakor bakade på potatismjöl * Lenas italienska mandeltårta * Sivs glutenfria kokoskakor * Hummusmuffins * Brasilianska ostbollar * och Knex såklart!

Och så ett pizzatips, Ingela: gör pizzabotten av kokt potatis som du mosar med lite olja och salt och peppar. Det är inte så lätt att lyfta över snygga bitar till tallriken, men det blir väldigt gott!

Våfflor, har jag lärt mig hemma hos min kollega Daniels familj, kan man lätt som en plätt göra med maizenamjöl istället för vetemjöl. Har ni maizenamjöl där uppe?

Uppdatering: Majas enkla havrekakor kan vara bra att komma ihåg! Och, när situationen påkallar lyx, Sophies mjölfria chokladkaka. Ett alternativ till salta kex är förstås parmesanchips.