Trefrökakor

Helgens nya uppfinning.

Bredvid solrosfröpåsen i affären hängde melonfröpåsen. Den hade jag inte sett förut! Så det blev ett nytt recept, en ganska grynig deg som jag klämde ihop till köttbullestora bollar på första plåten. Jag trodde att de skulle flyta ut i ugnen och bli flarn. Det gjorde de inte alls den här gången. Resten av satsen gjorde jag lite större kakor av, och så plattade jag till dem före gräddningen. Båda varianterna blev hemskt goda!

Fröerna blandade jag lite på ett ungefär — två deciliter sammanlagt är ganska lagom.

Det är förstås jättelätt att göra kakorna mjölkfria genom att baka dem på margarin. Om man inte behöver det är det klart godare med smör.

Den som inte har rågflingor hemma men gärna vill baka direkt kan använda havregryn istället. De smakar inte likadant, förstås, men de passar i kakor!

antal beroende på storlek
Ugn: 200º

1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
150 g smör
3 dl rågflingor
1 dl skalade sesamfrön (men det går bra med oskalade också)
½ dl solrosfrön
½ dl melonfrön
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser. Kläm ihop degen till små bollar, lägg dem glest på plåtar och grädda dem i 200 graders ugnsvärme tills de tar lite färg. Lossa dem försiktigt från plåten.

5 reaktioner på ”Trefrökakor”

  1. Jag har också upptäckt melonfröna, och håller på att klura på ett glutenfritt recept. Lär vara lika nyttiga som pumpafröna, så det bådar ju gott!

  2. Kyrkkaffe-Anna

    Kjersti, vad tror du om att göra en Kronans kaka med melonfrön + lite vatten mixat med socker istället för mandelmassa? Skulle det kunna fungera? I muffinsformar kanske? Eller något motsvarande nöttoppar?

  3. Kyrkkaffe-Anna

    En annan sak som kanske skulle kunna fungera är att baka kladdkaka, kanske Kladdkaka med havregryn på glutenfritt mjöl och ren havre, och kanske ta bort en deciliter havregryn och blanda i två deciliter malonfrön istället. Eller skippa havregrynen helt. Och kanske grädda i muffinsformar. Kladdkaka brukar gå att göra glutenfri ganska enkelt, eller hur?

  4. Pingback: Glutenfri melonfrökaka | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.