Karins kanelmarängformar

Kanelmarängformar (foto: Magnus Aronson)

Min mamma Karin som bor i Slätthög i Småland bakar smarta och snyggt marmorerade kakor med mördegsbotten och kanelsmakande maräng ovanpå. Minns jag rätt så kom hon på idén en gång när hon hade bakat en stor sats Brysselkex — botten i de här kakorna är Brysselkex-degen ur Kyrkkaffe.  Känner man sig inspirerad kan man göra en mindre sats maräng och baka ut mördegen till två olika sorters kakor, förstås.

Tack till Birgitta som bakade kanelmarängformarna till fotograferingen!

De är enkla att göra mjölkfria (byt bara ut smöret mot mjölkfritt margarin) men riktigt svåra att göra äggfria.

ca 50 kakor
Ugn: 175 grader

ca 1 l vetemjöl
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
400 g smör

maräng:
6 äggvitor
3 dl socker
kanel efter smak

Blanda ihop degen och forma den till rullar ned tjocklek som botten på en muffinsform. Skär rullarna i ungefär 50 skivor. Lägg dem i muffinsformarna (inte de jättestora amerikanska, utan ”vanliga”, gammaldags).

Vispa äggvitorna styva, rör ner sockret och vispa lite till. Blanda i kanel, men rör inte för mycket – smeten får gärna vara lite strimmig. Klicka smeten i muffinsformarna. Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme tills marängen har lagom konsistens och färg.

2 reaktioner på ”Karins kanelmarängformar”

  1. Går dom här att frysa?
    Och hur tinar jag dom på bästa sätt?

    Svar till Jennifer:
    Jag har faktiskt inte provat att frysa dem. De gick åt! Maräng kan nog vara lite känsligt.

  2. Då bakar jag något annat…. Frysa mazariner då?

    Svar till Jennifer:
    Det tror jag mer på. Lägg inte på någon glasyr förrän de har tinat igen bara!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.