Beatrisas burek med ost

En gång i tiden var Beatrisa och jag studiekamrater. Vi gjorde bland annat sällskap till en fantastisk studiedag med Swingle Singers och sjöng Bachs Wachet auf a cappella (såhär låter det när Swingle Singers själva gör det). Sedan tappade vi bort varandra, men en kväll när jag skulle intervjua en medlem i en gospelkör dök hon upp igen — för hon var med i samma gospelkör och gift med Magnus som jag skulle intervjua. Här är Beatrisas recept på burek, ett slags syskonkaka av salta gifflar eller giffelpiroger som hela familjen tycker om och som är perfekt decembermat. ”I Serbien äter vi burek med naturell yoghurt. Filmjölk är också gott till. Mina barn äter dem som de är!” skriver Beatrisa. ”Jufka är tjockare filodeg som är formad till stora tårtbitar. Jag köpte den på Willys.”

en form, 20×30 centimeter, full
Ugn: 200–225 grader, ca 30 minuter

400 g jufkadeg, gärna färsk 

fyllning:
3 ägg
1 dl filmjölk
500 g fetaost (får- eller kovariant)
ev lite extra salt, beroende på sältan i osten

pensling:
olja och mineralvatten
sesamfrön

Sätt ugnen på 200–225 grader. Olja in en ugnsform, 20×30 centimeter.
Vispa ihop äggen. Rör i filmjölken och smula ner fetaosten. Salta om det behövs.
Läg 1–2 matskedar fyllning på varje jufkablad och rulla ihop till gifflar (rulla från den breda sidan mot ”tårtspetsen”). Lägg gifflarna tätt i formen.
Blanda eventuell kvarvarande fyllning med ½ dl mineralvatten och ½ dl olja och pensla detta över gifflarna. Strö över sesamfrön. Grädda i ugnen i ungefär en halvtimme.

1 reaktion på ”Beatrisas burek med ost”

  1. Om jag inte misstar mig menar du den generösa Beatrisa som bodde på samma elevhem som mig under ett år, det vill säga E-huset? Även jag fick ett par recept av henne som jag vårdar ömt än idag – Lussebullar med mandelflarn och mandelmassa och en Ananaskaka som är hiskeligt god! Så roligt att vägar korsas åt en massa olika håll…

    Hälsar Maja

    Svar till Maja:
    Just precis den Beatrisa är det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.