Ananaspaj

Ananaspaj (foto: Magnus Aronson)

Ett recept som jag har fått från Lena som är husmor i ett församlingshem i Älmhult – och snarlika recept cirkulerar på många receptbloggar, där de ofta blir utnämnda till ”världens godaste paj”. Inte alls svårt att förstå.

Baka den gärna på rättvisemärkt ananas (när vi gjorde den till fotograferingen fanns det bara rättvisa ananasringar, så vi skar dem i bitar. Kross ser ju lite annorlunda ut, men det blir lika gott, båda delarna!). Det går bra att använda lätt-crème fraîche. ”Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde”, skriver Lena.

Receptet finns med i Perfekta pajer, såklart.

en paj
Ugn: 175º, ca 40 minuter

150 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

fyllning:
1 ägg
2 dl crème fraîche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g avrunnen krossad ananas

Blanda smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg och tryck ut den i en pajform.

Rör ihop ägg, creme fraiche, socker och vaniljsocker till en jämn smet och blanda i det avrunna ananaskrosset. Häll detta i pajformen och grädda pajen mitt i ugnen, 175 grader varm, i ungefär 40 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.