Sesamrutor

Foto: Magnus Aronson

”Detta bröd är ganska snabbakat eftersom det bara jäses en gång”, skrev Mette Fjällbrant i Göteborg när hon skickade sitt favoritrecept till mig. ”Det kan till exempel användas som kuvertbröd i stället för runda bullar som ska trillas för hand –  även detta ger en tidsvinst. Vill man ha ett något grövre bröd kan man byta ut en del av vetemjölet mot rågsikt eller grahamsmjöl. Likaså kan man variera smaken genom att använda solrosfrön i stället för sesamfrön.

Moderna spisar har extra stora långpannor, och om man har en sådan kan man öka mängden vatten och mjöl.

Man kan använda skalade eller oskalade sesamfrön. De oskalade ger en starkare smak och är nyttigare eftersom skalet innehåller mycket kalcium.”

24 eller fler rutor
Jäsning: 40 minuter
Ugn: 250 º, ca 12 minuter

5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl kravmärkt rapsolja
1–1½ dl kravmärkta sesamfrön
ca 13 dl kravmärkt vetemjöl

pensling:
mjölk
sesamfrön

Värm vattnet till fingertemperatur, rör ut jästen i det och tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget. Degen ska vara relativt lös och inte arbetas för länge. Det mesta av sesamfröna blandas i degen, men om man använder matberedare bör man ta i nästan allt mjölet först så att inte sesamfröna slås sönder.

Platta ut degen med mjölade händer i mycket välsmord långpanna och dela den i 24 eller fler rutor med mjölad degskrapa. Täck långpannan med en bakduk och låt brödet jäsa i ungefär 40 minuter. Pensla det med mjölk och strö över sesamfrön. Grädda det i 250 graders värme på ugnens nedersta fals i ungefär 12 minuter och för över hela kakan på ett galler. Dela brödet när det svalnat och frys det som inte används genast.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.