Missionsauktion — och Nödvändiga nötkakan

Auktionslängd från Lyåsa

Min mamma och hennes syföreningskamrater håller som bäst på med att förbereda sin årliga auktion, och många andra syföreningar och internationella grupper på olika håll i Sverige är också upptagna med det. Någon frågade: men vad är det egentligen som har bäst chans att dra in pengar på en sådan auktion? Här är en liten lista och ett recept. Och så en bild av en nästan hundra år gammal auktionslängd från småländska Lyåsa — visst är den fin?

Saker som oftast går bra att sälja
1. hembakat matbröd
2. handstöpta ljus
3. hembakade kakor
4. tygkassar sydda av gardinstuvar
5. gjutna ljus
6. hemvävda kökshanddukar

Saker som också brukar gå bra att sälja
1. stickade sockor
2. stickade vantar
3. grytlappar
4. vetevärmekuddar
5. hemvävda brödkorgsdukar
6. smörknivar i eneträ

Nödvändiga nötkakan
Solveig Björnberg i Lindhult brukar baka två mjuka nötkakor till missionsauktionen varje år. ”Den här kakan har många i vår socken fått smaka. Den blir stor, och den går bra att frysa”, skriver hon.
Ett år blev kakan lite bränd, och det var bråttom, så då fick hon lämna nötkakepresentkort till auktionen i stället (hennes söner tog sig glatt an den brända kakan). Ett annat år tänkte hon hoppa över, men när hon kom till auktionen frågade en av soprankollegorna i kyrkokören var nötkakorna var. ”Jag brukar alltid ropa in en som vi äter efter julottan. Du kan inte bara låta bli att baka!” sa hon. Så Solveig fortsätter att baka samma kaka varje år.

en stor kaka
Ugn: 175°, ca 50 minuter

200 g hasselnötter
4 stora ägg
3½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Mal nötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, malda nötter och bakpulver och rör ner denna blandning i äggsmeten. Häll i en smord och bröad form (gärna en med löstagbar kant) och grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 50 minuter.

1 reaktion på ”Missionsauktion — och Nödvändiga nötkakan”

  1. Hej! Lånade Kärlek, nål och tråd på bibblan igår och idag började jag sticka på Röda Korset-koftan. Måste tyvärr gnälla lite om att beskrivningen var minst sagt vag. Ingen bild på koftan när den är klar, ingen angivelse på ett ungefär hur mycket garn som går åt och ingen storleksangivelse. Okej att det varierar beroende på garn, stickor och handlag men ändå. Spännande att sticka visserligen, lite mysteriestickning över det hela.

    Annars älskar jag böckerna och ska våga mig på att baka någon av ”rutorna” i Kyrkkaffe nästa tisdag 🙂 Vad rekommenderar du till ett gäng kajakpaddlare som just ätit pasta med vegetarisk sås? /Jennifer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.