Kanelbullens dag II

Ingegärds fyndbullar (foto: Magnus Aronson)

En del av oss får inte till den där rätta knycken när det gäller att kavla ut en lagom jäst vetebrödsdeg och bre på smör-och-kanel-och-socker-blandning. Tur för oss att det går att baka bullar på fler sätt!

”Jag har aldrig tyckt om att baka bullar”, skrev Ingegärd Nilsson i Gamleby till mig, ”men sedan jag hittade detta recept på kalljästa bullar är det annorlunda. De är underbara både färska och tinade. Nästa gång det blir min tur att ha kyrkkaffet här i Filadelfia i Överum ska jag bjuda på dessa goda bullar! Det ser jag fram emot.”

Den fyllning som Ingegärd föreslår är, som ni förstår, inte tänkt för Kanelbullens dag, men den som vill baka dem just idag byter förstås ut bittermandelaromen och kanske också vaniljsockret mot en lagom dos kanel.

Händerna på bilden tillhör Joel, Alva och Jacob, tre av de underbara fotomodeller som ställde upp när vi arbetade med Påtår.

Ingegärds fyndbullar

ca 20 bullar
Jäsning: ungefär en timme
Ugn: 250°, ca 7 minuter

50 g jäst för söta degar
2½ dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
ca 7 dl vetemjöl

fyllning:
100 g smör
¾ dl brunt farinsocker
1 tsk nystött kardemumma
1½ tsk vaniljsocker
1 droppe bittermandelarom

pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
hackad mandel

Smula jästen i en degbunke och häll mjölken över. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt ägg och socker och klicka sedan ner smöret. Rör om. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en smidig och slät deg. Stjälp upp den på mjölat bakbord, rulla den till en längd och skär längden i ungefär 20 bitar. Rulla dem till runda bullar och lägg dem i pappersformar.

Tryck med fingret en fördjupning i varje bulle, täck plåtarna med bakduk och låt dem jäsa i ungefär en timme eller till dubbel storlek.

Sätt på ugnen och blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg, lägg en klick fyllning i fördjupningen på varje bulle och strö pärlsocker och hackad mandel över. Grädda bullarna i 250 graders ugnsvärme i ungefär sju minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.