Brutalnyttiga rutor

Brutalnyttiga rutor
Brutalnyttiga rutor (foto: Magnus Aronson)

Att äta dessa rutor är nästan en dygd! Men de är väldigt goda också. Jag och min medhjälpare Sofia (som är mycket bättre än jag på det mesta) fick till dem genom att multiplicera min kompis Heidis recept för den ständigt närvarande ”rund form med löstagbar kant”. Ska man baka till ett kyrkkaffe är det ju liksom långpanna som gäller. Hade vi haft obegränsat med råvaror under provbakningsdagen skulle jag antagligen ha testat att göra en sats med mindre sockermängd också, för nio deciliter känns ganska … brutalt, eller hur?

Det går utmärkt att halvera satsen och få tunnare rutor. Kom ihåg att förkorta gräddningstiden något i så fall.

Receptet finns med i Påtår.

en långpanna full
Ugn: 175°, 40–45 minuter

750 g bananer (skalade)
750 g morötter (skalade)
750 g äpplen (skalade och urkärnade)
9 dl socker
9 ägg
½ dl kakao
3 dl vetegroddar
2 msk bakpulver
9 dl grahamsmjöl
1½ dl mjölk

pensling:
mörk blockchoklad

Mosa bananerna. Riv morötterna och äpplena. Rör samman banan, morot, äpple och ägg. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem i äggsmeten. Tillsätt till sist mjölken. Häll smeten i en pappersklädd långpanna och grädda den i 175 graders ugnsvärme i 40–45 minuter. Smält blockchoklad och pensla ovansidan av den färdiga kakan med ett tunt lager. Skär i rutor.

3 reaktioner på ”Brutalnyttiga rutor”

  1. TACK! Kände hur det började dra i baktarmen som har vilat mycket länge…
    Och tack för senast! 🙂

  2. Chokladscones

    3 kakor
    ugn 225 grader

    blanda 3,5 dl vetemjöl, 1 msk kakao, och ett krm salt. dela 100 g smör i bitar och knåda ihop med mjölblandningen. blanda sedan i 1,5 tsk bakpulver och 3/4 dl socker. I med minst 50 g hackad blockchoklad. (blanda allt annat först, blockchoklad i bitar blir vass för fingrarna). Blanda till sist i 2 dl mjölk. Ta lite mer mjöl om det behövs. Gör tre kakor av degen. Skär ett kryss i varje kaka. Grädda i 10-15 minuter. Ät med mycket smör och ost (även färskost går bra). Jammie

  3. Pingback: En smaskig utmaning | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.