Kladdkaka för vänner som är veganer (och för vänner som inte är veganer men som tycker om kladdkaka)

Det är ju palmsöndag idag, och stilla veckan ligger framför oss — men jag lägger ut det här receptet nu så att ni som planerar för påskafton och påskdagen och annandagen kan ta med det i beräkningarna ifall ni vill.

Jag har nämligen lyckats få till en vegansk chokladkaka som är så god! Den behövdes till en fest där några festdeltagare var veganer, och den fungerade så bra att vi också bjöd många av de andra gästerna på den.

När man bakar veganskt kan det vara aningen svårare än vanligt att hitta ekologiska ingredienser. Margarinet som jag använde var vanligt Milda-margarin, och havreyoghurten från Oatly är tyvärr inte KRAV-märkt trots att ”mjölken” från Oatly finns i en ekologisk version. Men vi får hoppas att det blir bättre med allt sådant framöver!

Kladdkakor brukar inte innehålla bakpulver, men jag tyckte att det blev bra såhär — kakan är ganska tung. Den puffar upp sig lite grann under gräddningen och sjunker sedan ihop.

Maria Andersson i Fellingsbro lärde mig för länge sedan att chokladkakor får en extra ”puff” i smaken om man tillsätter lite salt i smeten. Prova!

en långpanna full, eller två springformar
Ugn: 175º, ca 30 minuter

4½ dl vetemjöl

1½ dl kakao

3 dl socker (jag använde Dansukkers ekologiska)

1 msk bakpulver

ev ½ tsk salt

1 msk vaniljsocker (jag använde Dansukkers ekologiska)

300 g mjölkfritt margarin (jag använde Milda)

3 dl havreyoghurt (jag använde Oatly)

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Skär margarinet i bitar, lägg dem i bunken och mosa dem med en vanlig gaffel mot bunkens kant tillsammans med mjölblandningen. Det ska bli som en smuldeg.

Tillsätt sedan havreyoghurten och rör tills allt blandat sig. Smeten blir som en lös och kladdig deg, alltså inte rinnig som en sockerkakssmet.

Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och platta ut den — eller fördela den i två smorda springformar.

Grädda kakan (eller kakorna) på ugnens nedersta fals i 200 graders värme i ungefär en halvtimme.

När den är färdig, låt den vila ett par minuter och lyft sedan över den till en träskärbräda eller plåt. Låt den svalna utan duk och skär den i rutor (om du har gräddat runda kakor kan gästerna få tårtbitar eller förse sig själva). Tårtspade behövs, för kakan är tung och smular lite mer än andra kladdkakor.

Gott till: veganglass, hemgjord bananglass, fruktsallad, konserverad frukt, färska bär om det är den årstiden … och eftersom det klassiska glaset mjölk inte riktigt passar (ett glas kall mjölk är ju annars så perfekt till en mättad chokladkaka, eller hur?) så kanske ett glas havredryck?