Från flyktinglägren i Libanon

När jag fick se Elisabeths bilder från Libanon — hon kom hem förra veckan — frågade jag direkt om jag kunde få dela med mig av dem här.
Elisabeth arbetar på biståndsorganisationen PMU, och hon var där för att se hur flyktingarna från Syrien har det, hur PMU:s bistånd fungerar och vad som behövs framöver.

På PMU:s webbplats kan man läsa bland annat det här:
Våldet i Syrien har drivit 3,2 miljoner människor på flykt, varav hälften är barn. Minst 1,2 miljoner syrier har flytt till Libanon, där de nu utgör en fjärdedel av landets befolkning. Detta sätter hård press på ett redan ansträngt samhälle. 
Flyktingar kommer ofta till grannländerna med knappt något mer än kläderna på kroppen. Ofta tar de sin tillflykt till områden där det redan råder stor fattigdom, berättar World Vision Libanon i en rapport. 

I en miljö där människor flyr för livet ökar risken för övergrepp, utnyttjande, försummelse och brott mot de mänskliga rättigheterna. Vår erfarenhet är att i krissituationer är barnen mest sårbara för olika faror, skriver WVL. 
Genom insatsen har personal från WVL och flyktingar i lägren också utbildats för att identifiera olika risker och se till att barnen skyddas från dem, samt för att hjälpa familjer att lösa olika problem. Många flyktingar lider av psykologiska trauman efter allt det svåra de varit med om, och genom insatsen har över 350 personer refereras vidare så att de fått professionell vård. 

– Behoven är stora och PMU förbereder nya insatser under detta år för att underlätta tillvaron för syriska flyktingbarn, säger Jessica Hedman, koordinator för PMU:s humanitära arbete.

Elisabeth skrev förra veckan:
Sitter på Beiruts flygplats och väntar på att få kliva ombord på planet på väg hem efter några dagar i Libanon.
Tankarna vandrar tillbaka till alla de människor som jag mött under de senaste dagarna …
Jag tänker på Jasmin och Rihad, båda 10 år och och syriska flyktingar i Libanon. De vill så gärna få gå i skolan igen.

Jag tänker på 13-åriga Imam som förlorat båda sina föräldrar i kriget i Syrien.
Jag tänker på 12-åriga Yeha som berättar hur han jobbat på en verkstad i två år för att hjälpa till med försörjningen av familjen …
Så många barn som drabbats så hårt av kriget.

Men jag tänker också på deras leenden när de fick chans att leka och lära, och deras engagemang när de berättade hur gärna de ville ha en skola.

Situationen i Syrien och Libanon är inte enkel, men jag är glad att få vara med och bidra till att livet blir lite lättare för några individer, att familjer får ved och filtar för att hålla sig varma, att barn får tillgång till utbildning och de får fortsätta att vara barn och leka och drömma om framtiden!
Här finns PMU:s Syrieninsamling till Child Friendly Spaces och annat som behövs!