Tack från Erikshjälpen

Massor av reflexhjärtan till julkampanjen 2013. Foto: Erikshjälpen
Massor av reflexhjärtan till julkampanjen 2013. Foto: Erikshjälpen

Louise och hennes medarbetare på Erikshjälpen passar också på att skicka ett tack till alla Kyrkkaffebloggens hjälpstickarvänner nu innan bloggen upphör.

Det var tillsammans med Erikshjälpen och Hemmets Journal som vi gjorde den första Sticka & skicka-insamlingen. Namnet hade Joakim på Hemmets Journal hittat på långt tidigare, men det var först när vi tre började samarbeta som det liksom fylldes med innehåll. Och vilket innehåll!

Erikshjälpen arbetar mycket tillsammans med Human Bridge, som tar emot och skickar ut bland annat sjukvårdsutrustning och kläder, och med Rotarys Läkarbank och Skandinaviska Läkarbanken, som skickar ut läkare som korttidsvolontärer till länder där det är läkarbrist.

När vi började berätta om Sticka & skicka var det sjukhuset i Mpongwe i Zambia vi berättade om — dit skulle doktor Britt och doktor Karin åka, och eftersom doktor Britt hade varit där tidigare visste hon att det behövdes varma kläder till de minsta där.

Vi som var på stickcaféet hos Hemmets Journal förra våren, när Sticka & skicka-boken kom ut, fick se doktor Karins bilder från sjukhuset och flera klädutdelningstillfällen där.

Men eftersom resultatet av insamlingen blev mer än 20 000 handgjorda plagg och filtar (20 000!) kunde Erikshjälpen och Human Bridge fördela det på många fler ställen. En del av er minns säkert doktor Maria på sjukhuset i Dadeldhura i Nepal, där en nyförlöst mamma stod upp i förlossningssängen och klädde på sig när Maria kom in med kläder till barnet (det finns tuffingar!) och där en nyfödd pojke kom tillbaka till sjukhuset och dog i blodförgiftning eftersom en sedvänja i området är att mamman och barnet inte får komma in i huset under de första dygnen. Den här mamman och den här pojken hade sovit i stallet hos getterna. Han var alldeles frisk när han lämnade sjukhuset efter förlossningen, och ett par dagar senare var han nerkyld och sjuk och klarade sig inte.

Doktor Britt med nypåklädd patient och mamma på Mpongwe-sjukhuset i Zambia. Foto: Erikshjälpen/Skandinaviska Läkarbanken
Doktor Britt med nypåklädd patient och mamma på Mpongwe-sjukhuset i Zambia. Foto: Erikshjälpen/Skandinaviska Läkarbanken

Andra kläder delades ut på en förlossningsavdelning i Addis Ababa i Etiopien, och ytterligare andra har åkt till länder i Östeuropa där många barnfamiljer lever under mycket svåra förhållanden.

I höstas fortsatte vi med virkade hjärtan (som hade reflextråd i) — de blev Erikshjälpens julkampanj och samlade in pengar till utsatta barn runtom i världen.

Här kommer Erikshjälpens tack!

***

Från Erikshjälpen vill vi verkligen rikta ett HJÄRTLIGT TACK till alla våra Sticka & skicka-givare!

Aldrig hade vi kunnat ana att intresset skulle bli så stort när vi började det fantastiska samarbetet med Libris och Hemmets Journal.

2012 fullkomligt överöstes vår depå av härliga babykläder och babypaket, och året efter av tusentals små fina virkade hjärtan till vår julkampanj.

Ert stöd och engagemang har betytt så enormt mycket för många barn och familjer. Hoppas ni känner värmen från dem och från oss här på Erikshjälpen. TACK!

Louise och resten av Erikshjälpen

***

För mig, Anna alltså, har samarbetet med Erikshjälpen och de båda läkarbankerna varit extra roligt och meningsfullt eftersom jag har följt läkarbankernas arbete och varit med ganska mycket i det ända sedan jag gick i skolan. Det var min farfar som fick en strålande idé för nästan 30 år sedan — han hade rest mycket i utsatta områden i världen, och han blev alltid tagen för läkare, men han var journalist. Fanns det något han kunde göra? Ja, han kunde be alla sina läkarvänner att göra en insats. Det var så det började! Här finns en gratis PDF-bok om hans dröm och hans arbete med att förbättra sjukvården för människor i länder där det är läkarbrist.

 

2 reaktioner på ”Tack från Erikshjälpen”

  1. Kerstin Carlsson

    Man blir varm i hjärtat av att läsa om allt gott som människor gör för andra människor! Önskar att denna godhet kan spridas i ”maktens korridorer’.
    Tack för Kyrkkaffebloggen, Anna! Den kommer att bli saknad!

    Svar till Kerstin:
    Tack tack kära Kerstin! Du vet att du är en av dem som liksom har hållit bloggen igång!

  2. Kommer mönster o recept ligga kvar så att man kan kika in ibland?

    Svar till Karin-Ida:
    Så som jag har förstått det kommer bloggen att ligga kvar på den här adressen tills vidare. Vill du försäkra dig om att det blir så, så skriv ett meddelande till inger.lundin@libris.se!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.