Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mellanmålspinnar

Det pågår allehanda experiment nu — för jag kommer på olika smakkombinationer och andra kombinationer som kanske kan fungera i en långpanna eller tillsammans med choklad, och eftersom det är just en långpannebok och en chokladbok som ska göras i vår vore det ju dumt att inte prova. Just det här är ett väldigt enkelt recept, en minimal variation på ett befintligt får man nog säga. I originalet är det ingefära, här är det — choklad. Så den skulle kunna passa i båda böckerna, och mitt lilla bekymmer är att välja. Lika bra att bjuda på den här så länge.

Förresten, för ett par år sedan blev det väldigt kreativt i kommentarfältet när jag frågade om titelförslag till den andra långpannekakboken. Den första lånade ju på sätt och vis sin titelidé från Owe Wikströms Långsamhetens lov — och vad jag vet har ingen tagit illa upp för det. Här är några av de förslag som kom in när jag frågade om tvåan:

Inte utan min långpanna * Flickan som lekte med långpannan * Långpannan som klev ut genom fönstret och försvann (eller kom jag på den nu?) * Långpannan som lekte med elden * Män som hatar långpannor * Drunkna inte i din långpanna

Fler förslag nu när den tredje boken måste få något att heta?

Mellanmålspinnar, fotograferade en ganska sen kväll i London.

Mellanmålspinnar, fotograferade en ganska sen kväll i London.

Mellanmålspinnar

När jag var i London i höstas bakade jag ett par olika sorters ”cereal bars” som liknade dem jag såg på caféerna. Havregrynen som jag använde kändes definitivt mindre än de svenska, och kakan blev också slätare. Den som vill ha det resultatet kan kanske prova med snabbhavregryn?

Hursomhelst, det här är en riktigt enkel och ganska bastant och mättande kaka att skära i pinnar eller rutor. Chokladen är rättvist producerad mjölkchoklad. Mörk choklad eller en blandning av två eller flera sorter blir alldeles säkert också gott.

en långpanna full
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter

250 g smör
1 dl sirap
5 dl socker
ca 200 g mjölkchoklad eller annan choklad
10 dl havregryn eller osötad müsli
5 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix (grov)
1 msk bakpulver
ev 1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
2 ägg

Smält smöret i en stor gryta och rör ner sirap och socker. Låt den svalna lite. Hacka chokladen grovt och rör ner den (om smeten fortfarande är varm smälter chokladen, och en annan sorts kaka uppstår – god den också!). Rör sedan ner havregryn, mjöl, bakpulver, vaniljpulver eller vaniljsocker och ägg. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader tills kakan blir ljusbrun. Den stelnar när den svalnar! Skär den i pinnar (eller rutor) när den är ljummen.