Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mai-Dols kalastårta

Av Posted on Inga taggar 0

Ibland händer trevliga saker lite för sent … som den att Agneta bakade långpannetårtor till sin väns födelsedag häromdagen och inte för två månader sedan. Perfekt för födelsedagen, såklart, men för sent för Inte utan min långpanna där den skulle ha passat så bra. Nå, jag bad om receptet ändå, och så får det bo här på Kyrkkaffebloggen istället för i en bok. Tack, Agneta!

***

Två exemplar av botten till Mai-Dols tårta. Foto: Agneta Larsson

Två exemplar av botten till Mai-Dols tårta. Foto: Agneta Larsson

sockerkaksbotten:

190 g smör

1½ dl strösocker

3 äggulor

1½ dl mjölk

2½ dl vetemjöl

1 msk bakpulver

 

maräng:

3 äggvitor

2,7 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1½ hg hasselnötter

 

fyllning:

3 dl vispgrädde

frukt efter tycke och smak (jag gillar hallon, mamma tycker bäst om mandarinklyftor, man kan också ha vinbär för mer zest!)

 

Ta fram smöret i god tid så att det hinner mjukna lite.

Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör i äggulorna, mjölk, mjöl och bakpulver.

Vispa äggvitor, socker och vaniljsocker till marängsmeten.

Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Bred marängsmeten ovanpå och strö på de grovhackade nötterna.

Grädda tårtan i 200 graders ugnsvärme i 15–20 minuter.

När den har svalnat helt: dela den i två delar och lägg vispad grädde och frukt eller bär emellan. Jag lägger i hallonen innan de har tinat, så kyler de tårtan tills den skall ätas!