Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kylskåp

Av Posted on Inga taggar 0

 

Boktips i repris.

Boktips i repris.

Idag är sista dagen i juni, och under tre veckor framöver kommer jag antagligen inte att ha någon uppkoppling. Men det kommer ett och annat nytt här på bloggen ändå — innan jag åkte hann jag samla på mig ganska mycket som jag ville dela med mig av till er, både sådant som går att äta och sådant som har med hjälpstickning att göra.

En rolig artikel som dök upp i många tidningar i mitten av juni handlade om att man skulle ”vända sitt kylskåp upp och ner” för att maten i det skulle hålla sig längre. Jag spårade den tillbaka till ett pressmeddelande från Kyl- och värmepumpföretagen, som tydligen är en ny sammanslutning och som fick rätt bra genomslag med nästan det första de gjorde. Om innehållet dessutom är sant, så att många av oss kan minska matsvinnet på det här viset, då är alla vinnare!

Såhär löd instruktionen:

Många kylskåp i svenska hem har några år på nacken och saknar avancerade fläktsystem som cirkulerar luften i skåpet. Det innebär att det är klart kallast i nedre delen av kylskåpet och varmast upptill. Så, vad innebär det? Det innebär att det allra flesta av oss förvarar potatis, sallad och frukt där temperaturen är som lägst och känsliga produkter som leverpastej och mejerivaror där det är som varmast. Det kan skilja upp till fem grader mellan hyllorna därhemma. 

— Man kan faktiskt fundera på varför de är konstruerade så, säger Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Så som kylskåpen är uppbyggda är det mest logiska att förvara potatis, grönsaker och dylikt i lådorna längst ned, vilket i äldre kylskåp faktiskt kan vara rent förödande om man är rädd om sina livsmedel. Vänd på kylen, det är mitt råd, säger Per Jonasson. 

En sommarnyhet helt i Fester med rester-anda, eller hur? Och ett litet förtydligande: vänd för allt i världen inte på kylskåpet, men flytta runt innehållet i det. Testa gärna att lägga en termometer på olika hyllor för att se vad som passar bäst att ställa var.

Och då måste jag också be er att läsa Magdalena Ribbings mycket tydliga svar till en som skäms för sin mamma som bad om låda på restaurangen. Hurra vad bra!