Josephines namnsdagskaka

Såhär firar man en namnsdag med stil! Foto: Josephine Flatebö
Såhär firar man en namnsdag med stil! Foto: Josephine Flatebö

Nu har jag varit i stan några dagar — och när jag gick till affären slog det mig återigen vilken nåd det är att ha en trädgård. Jag hade lovat min farfar hallon till eftermiddagskaffet, och en liten, liten plastask kostade 45 kronor. Vinbären var nästan lika dyra!

Har man några nävar av det ena eller det andra utanför knuten så kan man göra den här goda namnsdagskakan, som Josephine bakade till Kristina-dagen nu i veckan. Jag vet att det finns ett mycket liknande recept i någon av kyrkkaffeböckerna, men jag kommer inte ihåg vad det heter … och det här med bären är ju liksom poängen såhär års. Tack, Josephine!

(Uppdatering: nu har jag hittat den. Den heter Mjuk vaniljkaka och finns i Påtår!)

en kaka i sockerkakestorlek (grädda i rund form utan hål i mitten)
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

sås:

125 g smör
1 dl mjölk
drygt 1 msk vaniljsocker (i receptet i Påtår står det ½ dl)

ovanpå:
bär!

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda vetemjölet med bakpulvret och rör ner det i äggsmeten. Koka upp vattnet och rör ner det också. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Grädda kakan i 175 grader i ungefär en halvtimme.

Koka ihop smör och mjölk och rör ner vaniljsockret.
Dela den varma kakan i två lager och häll såsen över båda innersidorna. Lägg ihop och strö bären ovanpå. Klart och svårslaget gott!

2 reaktioner på ”Josephines namnsdagskaka”

  1. Åh, vilken fin kaka! Och så gott det lät med vaniljkrämen inuti.

    Har du din farfar kvar i livet, Anna? Fantastiskt! Själv har jag varken far- eller morföräldrar kvar och har inga eller väldigt få minnen av dem. 🙁

    Svar till Jennifer:
    Ja, jag har det så bra att jag fick ha alla fyra kvar länge och att min farfar fortfarande är mycket engagerad i det mesta som vi gör i familjen. Många av bilderna i böckerna är tagna hemma hos honom — jag har suttit där och arbetat de senaste åren, och fotograferat kakor och bröd och mat och kläder när det har behövts.
    Hoppas att du har eller kan hitta vänner-ur-andra-generationer istället — det är otroligt fint och bra att få lite annorlunda perspektiv på allt som händer!

  2. 🙂

    En av kvinnorna som sjunger i samma kör som jag har blivit en god vän till mig. Hon dansar zumba, har en iPhone och hänger på Facebook. Hon är 81 år.
    Det ger ett annorlunda perspektiv på åldrande.

    Svar till Jennifer:
    Å, underbart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.