Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Josephines namnsdagskaka

Av Posted on Inga taggar 0
Såhär firar man en namnsdag med stil! Foto: Josephine Flatebö

Såhär firar man en namnsdag med stil! Foto: Josephine Flatebö

Nu har jag varit i stan några dagar — och när jag gick till affären slog det mig återigen vilken nåd det är att ha en trädgård. Jag hade lovat min farfar hallon till eftermiddagskaffet, och en liten, liten plastask kostade 45 kronor. Vinbären var nästan lika dyra!

Har man några nävar av det ena eller det andra utanför knuten så kan man göra den här goda namnsdagskakan, som Josephine bakade till Kristina-dagen nu i veckan. Jag vet att det finns ett mycket liknande recept i någon av kyrkkaffeböckerna, men jag kommer inte ihåg vad det heter … och det här med bären är ju liksom poängen såhär års. Tack, Josephine!

(Uppdatering: nu har jag hittat den. Den heter Mjuk vaniljkaka och finns i Påtår!)

en kaka i sockerkakestorlek (grädda i rund form utan hål i mitten)
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

sås:

125 g smör
1 dl mjölk
drygt 1 msk vaniljsocker (i receptet i Påtår står det ½ dl)

ovanpå:
bär!

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda vetemjölet med bakpulvret och rör ner det i äggsmeten. Koka upp vattnet och rör ner det också. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Grädda kakan i 175 grader i ungefär en halvtimme.

Koka ihop smör och mjölk och rör ner vaniljsockret.
Dela den varma kakan i två lager och häll såsen över båda innersidorna. Lägg ihop och strö bären ovanpå. Klart och svårslaget gott!