Grodans pralinpöl

Här trängs tydligen två grodor på samma bit.
Här trängs tydligen två grodor på samma bit.

Några recept blev ”för många” när jag höll på med alla receptböckerna i våras. Men då kan jag ju bjuda på något extra gott här istället — varsågoda!

***

Grodans pralinpöl

En bekännelse: den här rutan kom till enbart därför att det finns en Eguale-chokladkaka som heter Pralin – mjölkchoklad med fyllning. Frågan var om den kunde fungera som ingrediens. Och svaret är ja!

Men chokladbottnen som kom till som underlag för Pralinglasyr kan användas till allt möjligt annat, bli kakrutor precis som den är eller utgöra tårtbotten (försök inte dela den i lager – grädda fler!) eller stansas med pepparkaksmått till bakelsebotten.

Grodorna som har hoppat ner i pralinpölen är Fairtrade-märkta (märket heter Aroma). Om vegetarianer ska vara med på festen, så välj gelégodis utan gelatin eller gör några godisfria rutor.

en långpanna full
Ugn: 225º, ca 10 minuter

225 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten

pralinpöl:
50 g smör
100 g Pralin från Eguale (eller annan choklad)
½ dl kakao
200 g Philadelphiaost
2 dl florsocker

ovanpå:
en påse gröna gelégrodor

Smält smöret till smeten och låt det svalna.

Ta fram smöret till glasyren så att det hinner bli mjukt.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner denna blandning i äggsmeten omväxlande med vattnet.

Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan i 225 graders ugnsvärme i ungefär tio minuter – och passa den noga!

Låt den sedan ligga kvar på papperet och kallna.

Gör under tiden glasyren: smält chokladen över vattenbad och vispa ihop den med övriga ingredienser.

Bred ut glasyren över hela kakan, låt glasyren stelna lite, skär kakan i rutor och lägg en groda eller två på varje ruta. Förvara kakorna kallt fram till strax före servering.

1 reaktion på ”Grodans pralinpöl”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.