Energipinnar

Här kommer ett nytt recept! Mina arbetskamrater på Libris har provsmakat och godkänt.

Energipinnar. Och man kan naturligtvis lika gärna skära kakan i vanliga kvadrater.
Energipinnar. Och man kan naturligtvis lika gärna skära kakan i vanliga kvadrater.

Energipinnar

Inför en utflykt, en personalresa eller ett årsmöte som kommer att bli långt kan det vara roligt att göra en hemmaversion av ”energy bars”. De här tål en hel del variation och kan enkelt göras glutenfria med till exempel en blandning av havregryn av rent havre och bovetegryn. Pinnarna på bilden är bakade med Mjölnarens fina flingblandning från Warbro kvarn och två påsar av en ekologisk nöt- och russinblandning. Såhär efter jul är det många mataffärer som säljer ”glöggblandning”, alltså mandlar och nötter, för nästan ingenting — det går lika bra att använda en sådan påse.

en långpanna full
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter

250 g smör (eller laktosfritt smör, eller mjölkfritt margarin)
1½ dl honung
5 dl socker
ca 250 g nöt- och russinblandning
8 dl grynblandning eller osötad müsli
5 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix, grov)
1 msk bakpulver
ev 1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
2 ägg

Smält smöret i en stor gryta och rör ner först honung och socker, sedan nötter och russin och till sist gryn, mjöl, bakpulver, vaniljpulver eller vaniljsocker och ägg. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme tills ytan känns torr när du nuddar den med en fingertopp — det brukar ta ungefär 20 minuter. Vänta inte på att kakan ska kännas helt stabil, för den stelnar först när den svalnar! Skär den i pinnar medan den fortfarande är ljummen.

Glutenfria med glutenfri grynblandning och glutenfritt mjöl
Laktosfria med laktosfritt smör, såklart, och mjölkfria om smöret ersätts med mjölkfritt margarin
Nötterna kan ersättas med mer allergikervänliga nötter eller uteslutas

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.