Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Välkomna till Tranemo

Av Posted on Inga taggar 0
Ämnet för kvällen.

Ämnet för kvällen.

På onsdag (den 12:e juni alltså) klockan 19 är alla välkomna till församlingshemmet i Tranemo! Det är diakonen Katarina Redegard — hon är med i flera av Kyrkkaffe-böckerna med olika recept — som har bett mig att komma och berätta om Fester med rester, och det gör jag gärna såklart.

Här är ett av Katarinas recept, så att också ni som inte kan ta er till Tranemo får lite del av det hela!

Anna-Lenas banankaka

Två bananer kvar, och de är absolut för mörka för att någon vill äta dem som de är. Lite ljus, mörk eller vit choklad som har blivit över. Varför inte baka en jättegod banankaka? Mycket omtyckt även av dem som hemma hos oss brukar rösta för att vi ska slänga mörka bananer och inte baka en kaka som ändå ingen vill ha!
Har du fyra bananer kvar? Gör dubbel sats och frys in en kaka eller bjud fler gäster!

Katarina Redegard, Kalv

en mjuk kaka
Ugn: 175°, 30–40 minuter

75 g smör
2½ dl socker
2 msk mjölk
¼ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 väl mogna bananer
100 g choklad
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

Blanda det med socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och rör ner gulorna.

Mosa bananerna och blanda ner dem i smeten.

Hacka chokladen och blanda ihop hacket med mjöl och bikarbonat. Vänd ner detta i smeten.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem.

Häll blandningen i en väl smord och bröad form med löstagbar botten, ungefär 24 centimeter i diameter.

Grädda kakan i 30–40 minuter i 175 graders ugnsvärme. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.