Stämpla, stämpla

Storebrors tröja. Tätt med raketer för att dölja fläck på magen.
Storebrors tröja. Tätt med raketer för att dölja fläck på magen.

I somras hade jag en plan som jag var väldigt nöjd med. Min treårige gudson och hans familj skulle komma på besök från Frankrike, och jag tänkte ut att vi skulle plocka några blad på träd och buskar i mina föräldrars trädgård och trycka fina gröna mönster på kläder till dem. För det ändamålet köpte jag två gröna nyanser av Panduros textilfärg och fyra T-shirts, två vita och två grå, och två bodies (finns det ett bättre svenskt ord någonstans? Får man säga ”sparkdräkt utan ben”?) ur H&M:s Conscious-sortiment.

Men ack, SAS slarvade bort gästernas bagage på vägen. Väskan med barnens och pappans kläder kom fram en vecka för sent, dagen innan de skulle åka tillbaka hem …

… så gissa om kläderna som jag hade köpt blev räddningen! Utan tryck. Vi tvättade något i princip varje dag och klarade veckan med några men inte många kompletteringsinköp.

När de åkte lämnade de dem kvar kläderna, nu med en och annan liten glassfläck och några andra oidentifierade prickar på.

Lillebrors sparkdräkt.
Lillebrors sparkdräkt.

För ett tag sedan tog jag fram färgerna igen. Inga löv som var platta nog att använda som stämplar fanns att tillgå, så jag tog en köpt textiltrycksstämpel istället.

Och här kommer poängen: det går ju finfint att stämpa över fläckar! Det gäller bara att tänka lite strategiskt och ha ett motiv som passar att upprepa (och som man kan misstänka att barnen tycker om).

Kanske kan man göra såhär också med urvuxna kläder som inte är roliga att ge bort i befintligt skick? Låta dem som har vuxit ur dem göra iordning dem åt någon yngre i bekantskapskretsen eller åt någon okänd via en klädinsamling? Ett sätt att börja ta lite ansvar för vår klädkonsumtion.

(Det visade sig sedan att gudsonens föräldrar köper alla barnens kläder på Röda Korset och liknande ställen. Så jag hade inte behövt gå till H&M till att börja med. Mer om sådana strategier snart.)

2 reaktioner på ”Stämpla, stämpla”

  1. Idag används nog aldrig ordet sparkdräkt utan man kallar det för body. Under mina år som småbarnsförälder har jag inte sett något annat uttryck.

    Ett annat tips är att använda blommor och sy fast. Det finns många fina blommor att köpa som textilband på metervara. Förra sommaren köpte jag tillsammans med min son, då 4 år, en fin, mjuk och skön t-shirt. I affären sa han att han ville ha den men sedan vara den inte alls poppis. Eftersom jag är lite mer enveten än han (än så länge) så tvingades han ändå ha den då och då. En dag hade det blivit ett litet hål vid bröstfickan. Eftersom jag fortfarande inte ville ge mig i kampen om just den tröjan så föreslog jag att vi skulle sätta en blomma över hålet.

    I slutänden blev det en liten rad med olikfärgade blommor över bröstfickan och en rad kring halsringningens framsida. Tröjan är nu en av favoriterna!

    Nu kanske inte blommor är alla barns favoriter men titta lite bland sytillbehören – knappar och andra lappar kan säkert fungera lika bra och bli uppskattade!

    Svar till Ingrid:
    Tack för tipset! Vad roligt att ni kom på något som föll honom i smaken. Hur fick ni det att fungera med band (som jag gissar är stumt) och elastisk halsringning?
    Det här med ”body” är ju lite svårt i plural, och så heter det dessutom ”onesie” i stora delar av den engelsktalande världen, så jag tycker att det vore bra med ett svenskt ord. Men det är sant att sparkdräkt låter gammaldags!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.