Sy en Crispin (eller en Urchin, eller en Sepia, eller en Ceder?)

Nunos ekorre. Bild lånad från Nuno life.
Runos ekorre. Bild lånad från Nuno life.

En liten sak som jag har funderat oproportionerligt mycket på är hur vi ska kunna få fram en liten ekorre som kan få hoppa med Urchin-böckerna ut i världen, både nu i vår när paketet med de första tre är komplett igen och i höst när den fjärde boken kommer ut.

Jag vet att det finns massor av fantastiskt naturtrogna mjuka ekorrar att köpa, men jag skulle helst vilja vara alldeles säker på att vi fick tag i en som var rättvist producerad i så fall. Inte roligt att upptäcka att en leksak som verkligen ska symbolisera något bra är sydd av människor som inte har fått betalt.

Nu har jag hittat en liten ekorre som jag tror att alla Urchins vänner måste ha. Man får sy den själv bara. Inget problem väl?

Det är en japansk filtpysslerska som har gjort modellen, Runo, och hon bjuder på mönstret. Ekorren som hon har gjort är ungefär sju centimeter hög. Den som vill förstorar förstås mönsterdelarna i skrivaren eller kopiatorn — upp till dubbelt så stor borde fungera, tänker jag mig.

De färger som Runo har använt passar bra till en Crispin-ekorre (han är Urchins stora förebild i första boken, ekorrkapten och hjälte — jag tänker inte berätta vad som händer honom sedan!), en Sepia-ekorre (Sepia är med i den första boken och blir sedan viktigare och viktigare i de följande, det kan man väl berätta utan att avslöja för mycket) eller kanske en Viska– eller Ceder-ekorre. Till en Urchin får man välja något slags beige som huvudfärg, för han ser ju inte ut som de andra ekorrarna utan är honungsfärgad ända ut till öronspetsarna som är rödbruna. Kanske kan man göra svansen av fuskpälstyg så att den blir ännu mer ekorraktig?

Nu undrar jag väldigt mycket om inte Runo vill göra en mullvad, en igelkotte och en utter också. Kan man använda hennes hamstermönster till en mullvad med lite fantasi och god vilja?

Och så en viktig sak: för att bli en riktig Dimslöjornas ö-ekorre behöver den här modellen förstås en liten mantel! Den kanske mottagaren själv kan sy med lite handledning.

2 reaktioner på ”Sy en Crispin (eller en Urchin, eller en Sepia, eller en Ceder?)”

  1. Åh så gullig! Och även den som Maja föreslog.
    Läser just nu första boken om Urchin och kan nästan inte sluta.
    Satt och läste den på lunchen inne på pizzerian och blev sedan helt konfunderad hur jag skulle göra sen, helt inne i boken som jag var. Inte kunde jag läsa i en bok samtidigt som jag körde en timmes väg till kurs! Så…finns de som CD-bok?

    Men nu: sängen, Urchin och de dansande stjärnorna – hurra!

    Svar till Carol:
    Vad roligt att du tycker så mycket om den! Den finns inte inläst, så mitt förslag till lösning är att du tar med dig sällskap i bilen och föreslår högläsning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.