Slänga hälften — kan det verkligen vara vettigt?

Uppmärksammad rapport.

Igår blev en brittisk forskningsrapport toppnyhet i flera tidningar: hälften av all mat i världen slängs.

Det låter ju inte klokt, det som Institution of Mechanical Engineers har kommit fram till. Efter arbetet med Fester med rester och alla intervjuer jag gjorde då och allt jag läste då visste jag att mycket mat slösas bort, men jag hade aldrig kunnat tro att det var SÅ mycket.

Här är nyheten i DN, här är den i brittiska The Guardian, här är den hos BBC. ”Storhandlande och petiga konsumenter är ett skäl till slöseriet. Dålig lagring och alltför snäva bäst före-datum är två orsaker till att så mycket livsmedel går till spillo”, skriver DN.

Konsumentpåverkan säger jag bara! Hör butikschefen tillräckligt många kunder fråga om prickiga bananer och gårdagens bröd så kommer det att finnas i butiken till slut. Tillsammans med kött som faktiskt har ett par dagar kvar till bäst-före-datum (vet ni att många slänger sådana förpackningar i förtid eftersom kunderna väljer sådant som har så många dagar som möjligt kvar även om det ska lagas och ätas samma dag?). Och mosade kexförpackningar vars innehåll man kan göra cheesecake eller cakepops av. Och …

Vad man inte bör glömma när man läser sådana här förfärliga rapporter är att lösningarna på problemen oftast är mycket roligare än man kan tro — och roligare att leva med än de beteenden som orsakar alla problem. Att använda sin påhittighet för att ta vara på allt och påverka matindustrin och handlarna är ett underskattat nöje! Här är lite danska kom-igång-tips.

3 reaktioner på ”Slänga hälften — kan det verkligen vara vettigt?”

  1. Jag ”ramlade in” i ett program på Kunskapskanalen för en tid sedan, som beskrev en hel del om detta.
    Minns bl.a. en bild från en fransk butik. MASSOR med frukt o grönt som handlaren sa’ att ”det som inte säljs idag slänger vi!” (Och häller terpentin över så ingen ska stjäla ur soporna….)
    Ett riktigt lyxbageri i New York (?) konstaterade att de ju aldrig någonsin kunde tänka sig att sälja ”dagen efter”bröd.
    Men de gav till hemlöse-/fattigverksamhet! Naturligtvis jättebra, även om jag kan tycka att det är dumt (på många sätt!) att det ska behövas.
    En tomatodlare (i Frankrike tror jag) tog in ungdomar från ngn organisation som plockade tomater. Alldeles otroligt fina med inte så EXAKTA som köparna ville ha dem…
    Vad GÖR vi med resurserna vi givits egentligen???

    Svar till Eva:
    Det programmet vill jag se! Har du möjlighet att leta lite efter det på SVT Play?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.