Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mjuka pepparkaksrutor

Av Posted on Inga taggar 0

 

Pepparkaksrutor. Foto: Fredrik J Karlsson

Några veckor före jul hade jag en liten e-postkonversation med Katarina som bakar ur Långpannans lov. Hon trodde att hon hade hittat ett fel i ett recept, det på en kaka med filmjölk och pepparkakskryddor i. Så var det inte, det var tänkt att stå precis som det stod — men det kan mycket väl hända att Katarinas metod fungerar minst lika bra eller bättre! Idén var att blanda allt mjöl med hälften av vätskan först för att undvika klumpar, ungefär som när man gör pannkakssmet. Katarina blandar istället hälften av mjölet med all vätska och rör sedan ner resten av mjölet. Hon har bakat tre långpannesatser på rad, så jag litar på henne när hon säger att resultatet blir perfekt!

En bonus: rutorna är helt naturligt helt äggfria! Laktosfria blir de dessutom om man använder laktosfritt smör och laktosfri filmjölk. Nästa steg blir att prova med sojayoghurt och mjölkfritt margarin, men det har jag inte gjort än.

Tips från Katarina: ”Jag klickade frosting på och några frysta lingon — supergott och festligt till adventsfika.” Tips från mig: supergott och festligt till trettondagsfika!

en långpanna full

Ugn: 200˚, 25–30 minuter

100 g smör
6–6 ½ dl vetemjöl
5 dl filmjölk
5 dl socker
1½ tsk kanel
1½ tsk kryddnejlikor
2 tsk bikarbonat
2 msk lingonsylt

Smält smöret.

Blanda mjölet med hälften av filmjölken för att förhindra klumpar (eller gör som Katarina och rör ner hälften av mjölet i all filmjölken, rör noga och tillsätt resten av mjölet och rör noga igen). Blanda sedan alla  ingredienserna och rör ihop till en slät smet.

Häll den i en långpanna klädd med  bakplåtspapper. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 25–30 minuter. Skär kakan i rutor när den har svalnat.